Način pripreme
Sveže mleko i voda se zagrevaju i u njima se rastvara kvasac, šećer i brašno. Mešaju se i ostavljaju 20 minuta, da se aktivira kvasac.
U posudi se umute jaja, kiselo mleko, sirće, so, ulje i aktivirana smesa sa kvascem.
Prethodno prosejano brašno se dodaje postepeno, dok se ne dobije meko, vazdušasto testo.
Maže se uljem i pokriva se krpom. Ostavlja se oko 1 sat, dok se ne udvostruči obim.
Deli se na 5 lopti i razvija se tanka kora, maže se istopljenim maslacem, posipa se namrvljenim sirom i uvija se u rolat.
U namazanu posudu za pečenje prečnika 32 cm se poređaju sve kore za domaću razvijenu pitu.
Odozgo se mažu istopljenim maslacem. Ostavlja se 20 minuta da naraste, nakon čega se maže umućenim žumancem sa svežim mlekom.
Uvijena pita se posipa miksom semenki.
Domaća razvijena pita sa kvascem posuta semenkama se peče na 170 stepeni dok ne bude gotova.