Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Domaća razvijena pita sa kvascem, posuta semenkama

Domaća razvijena pita sa kvascem, posuta semenkama

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Domaća razvijena pita sa kvascem, posuta semenkama
Fotografije: Doni Niki
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
10
"Domaća razvijena pita sa kvascem - za doručak je sjajna"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (1 žumance se odvaja za mazanje)
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • kvasac - 30 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • topla voda - 100 ml
  • šećer - 1 kašika
  • brašno - 5 kašika
  • sirće - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 60 ml
  • brašno - 940 g za mešanje (+100 g, za razvijanje kora)
  • Za mazanje kora
  • maslac - 150 g
  • sir - 400 g
  • semenke - za posipanje
  • Za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko i voda se zagrevaju i u njima se rastvara kvasac, šećer i brašno. Mešaju se i ostavljaju 20 minuta, da se aktivira kvasac.

U posudi se umute jaja, kiselo mleko, sirće, so, ulje i aktivirana smesa sa kvascem.

Prethodno prosejano brašno se dodaje postepeno, dok se ne dobije meko, vazdušasto testo.

Maže se uljem i pokriva se krpom. Ostavlja se oko 1 sat, dok se ne udvostruči obim.

Deli se na 5 lopti i razvija se tanka kora, maže se istopljenim maslacem, posipa se namrvljenim sirom i uvija se u rolat.

U namazanu posudu za pečenje prečnika 32 cm se poređaju sve kore za domaću razvijenu pitu.

Odozgo se mažu istopljenim maslacem. Ostavlja se 20 minuta da naraste, nakon čega se maže umućenim žumancem sa svežim mlekom.

Uvijena pita se posipa miksom semenki.

Domaća razvijena pita sa kvascem posuta semenkama se peče na 170 stepeni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: