Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Džem»Džem od crvenog luka

Džem od crvenog luka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Džem od crvenog luka1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Džem od crvenog luka - koliko god neverovatno da vam zvuči"

Potrebni sastojci

  • crveni luk - 1 kg
  • ulje - 3 kašike
  • maslac - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • smeđi šećer - 100 g
  • med - 2 kašika
  • vinsko sirće - 100 ml
  • balsamiko sirće - 100 ml
  • crveno vino - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se iseče na polumesece i dinsta se u masnoći dok ne omekša. Posoli se.

U posudi se karamelizuje šećer. Sklanja se sa vatre i dodaje se vino i dve vrste sirćeta. Ponovo se vraća na ringlu i meša se, dok se karamel ne rastvori.

Smesa se sipa u luk, dodaje se med i ponovo se stavlja na tihu vatru, dok se luk ne zgusne i ne počne da se karamelizuje. Po ukusu može da se doda još malo meda, soli ili sirćeta.

Smesa se stavlja u cediljku da se iscedi od suvišne masnoće. Džem se sipa u teglice. Čuva se na tamnom i hladnom mestu.

Pogodan je kao dodatak različitim sirevima.

Džem od crvenog luka je mnogo ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: