Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja od tikvica sa dve vrste sosa

Lazanja od tikvica sa dve vrste sosa

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
327931k
Lazanja od tikvica sa dve vrste sosa
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Fantastična lazanja od tikvica - iznenadite svoje ukućane"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada
  • luk - 1 glavica
  • šećer - 1 kašika
  • mleveno meso - 500 g
  • sok od paradajza - 500 ml
  • brašno - 6 kašika
  • ulje
  • maslac - 2 kašike
  • sveže mleko - 500 ml
  • biber
  • so
  • bujon - 1 kašika, u prahu
  • kačkavalj - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice dobro operite. Drške i vrhove isecite. Nasecite ih na tanke kriške po dužini.

Pripremaju se dve vrste sosa. Počinjemo sa Bolonjeze sosom. Luk očisti i sitno isecka. U tiganj stavite malo ulja da se zagreje. Dodajte luk da se prži.

Dodajte šećer, jer omekšava luk i prigušuje kiselost paradajza.

Dodajte mleveno meso da se prži, uz gnječenje kašikom za prženje. Dodajte sok od paradajza. Pomešajte dobro.

U posudu stavite 2 kašike brašna. Dodajte malo vode i dobro umutite da se ne bi stvorile grudvice. Trebalo bi da dobijete ne baš tečnu smesu.

Sipajte brašno u bolonjeze sos da se zgusne. Začinite solju i biberom. Promešajte.

Ostavite sa strane i pripremite Bešamel sos. Oba sosa zgusnite malo više nego obično jer tikvice puštaju sok.

U tiganju bez ogrebotina zagrejte maslac sa malo ulja. Ploča za kuvanje treba da bude umerene jačine. Dodajte brašno da se prži uz stalno mešanje žičanom metlicom.

Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Začinite solju, biberom i bujonom u prahu. Promešajte do željene gustine sosa. Uklonite sa vatre.

Sastavite lazanje od tikvica. Red kora od tikvica poređa se u duboku vatrostalnu posudu. Soseve podelite u 3 sloja. Na prvi red tikvica dobro rasporedite bolonjeze sos. Poređajte još jedan red tikvica. Premažite bešamel sosom.

Ovo se ponavlja dok se proizvodi ne iscrpe, završavajući bešamel sosom na vrhu.

Pecite u rerni. U početku sa poklopcem na vatrostalnoj posudi, da se tikvice dinstaju i puste sok i da se lazanja bolje skuva.

Zatim skinite poklopac i pecite dok tikvice ne omekšaju. Narendajte kačkavalj. Pospite po lazanji i pecite do kraja.

Lazanje od tikvica su ukusna i korisna varijacija omiljenog jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: