Način pripreme
Prosejte brašno u posudu i posolite ga, promešajte i napravite udubljenje u sredini. Mleko semalo zagrejte i dodajte mu šećer i suvi kvasac i 1 kašičicu brašna.
Promešajte i ostavite da kvasac zapeni. U drugoj posudi pomešajte jaja, kiselo mleko i ulje.
U mešavinu sa brašnom dodajte penastu mešavinu kvasca. Umesite meko testo i prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu. Mesite oko 1-2 minuta. Važno je da testo ostane mekano, čak i malo lepljivo.
Pospite malo brašna po radnoj površini i stavite testo u obliku loptice, pa ga prekrijte posudom. Ostavite ga tako 15 minuta. Za to vreme istopite maslac u posudi i smrvite sir u drugoj.
Posle 15 minuta testo je naraslo. Presecite ga na tri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom u pravougaoni oblik. Dobro premažite maslacem i pospite sirom.
Sledeću koru razvijte i stavite na prvu, premažite maslacem i pospite sirom.
Isti postupak za napravite i za poslednji komad testa. Lagano ga razvijte i isecite pravougaonik na tri trake.
Pleh obložite papirom za pečenje. Podmažite dno i zidove uljem. Svaku traku uvrnite i stavila u pleh, počevši od centra.
Poklopite pleh komadom providne folije i ostavite uvrnutu penjurliju na toplom da udvostruči zapreminu oko 1 sat.
Zagrejte rernu na 170 stepeni.
Penjurliju premažite preostalim otopljenim maslacem.
Jednostavnu domaću uvrnutu penjurliju pecite oko 40 minuta ili dok ne probate čačkalicom i ona bude suva i dok ne porumeni.