Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Jednostavna domaća uvrnuta penjurlija

Jednostavna domaća uvrnuta penjurlija

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4021222k129
Jednostavna domaća uvrnuta penjurlija
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
11/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Ko ne voli penjurliju?! Pogotovo ako je pripremljena po bakinom receptu i izašla od zlatnih maminih ruku"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g i još malo za oblikovanje
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 2 kašike
  • sveže mleko - 200 ml
  • suvi kvasac - 1 pakovanje (20 g)
  • šećer - 1 kašika
  • kravlji maslac - 100 g
  • kravlji sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu i posolite ga, promešajte i napravite udubljenje u sredini. Mleko semalo zagrejte i dodajte mu šećer i suvi kvasac i 1 kašičicu brašna.

Promešajte i ostavite da kvasac zapeni. U drugoj posudi pomešajte jaja, kiselo mleko i ulje.

U mešavinu sa brašnom dodajte penastu mešavinu kvasca. Umesite meko testo i prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu. Mesite oko 1-2 minuta. Važno je da testo ostane mekano, čak i malo lepljivo.

Pospite malo brašna po radnoj površini i stavite testo u obliku loptice, pa ga prekrijte posudom. Ostavite ga tako 15 minuta. Za to vreme istopite maslac u posudi i smrvite sir u drugoj.

Posle 15 minuta testo je naraslo. Presecite ga na tri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom u pravougaoni oblik. Dobro premažite maslacem i pospite sirom.

Sledeću koru razvijte i stavite na prvu, premažite maslacem i pospite sirom.

Isti postupak za napravite i za poslednji komad testa. Lagano ga razvijte i isecite pravougaonik na tri trake.

Pleh obložite papirom za pečenje. Podmažite dno i zidove uljem. Svaku traku uvrnite i stavila u pleh, počevši od centra.

Poklopite pleh komadom providne folije i ostavite uvrnutu penjurliju na toplom da udvostruči zapreminu oko 1 sat.

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

Penjurliju premažite preostalim otopljenim maslacem.

Jednostavnu domaću uvrnutu penjurliju pecite oko 40 minuta ili dok ne probate čačkalicom i ona bude suva i dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: