Način pripreme
Za eklere u posudu se sipa voda, so, šećer i maslac. Kada provri, dodaje se celo brašno i neprestano se meša dok se ne oblikuje lopta testa.
Kada se malo ohladi, dodaju se jaja dok se u potpunosti ne apsorbuje. Kašikom se uzima smesa i na papiru za pečenje kašikom se olbikuju loptice.
Mali ekleri se peku na 240°C u zagrejanoj rerni otprilike 30-35 minuta. Pune se mlečnim kremom.
Krem se pravi tako što se u delu mleka rastvori brašno, jaja, a ostalo se stavlja sa šećerom na ringlu.
Kada provri, dodaje se u tankom mlazu, meša se dok se ne zgusti. Na kraju se dodaje vanila i maslac.
Priprema se karamel glazura, šećer se karamelizuje sa vodom, dodaje se mleko i šećer u prahu i muti se.
Za čokoladnu glazuru sve se istopi u kaseroli na ringli, neprestano se meša da ne bi izgorelo.
Ekleri se zalivaju sa dve vrste glazure.
Ekleri sa dve vrste glazure i mlečnim kremom se čuvaju u frižideru.