Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Vazdušast i bogat milibrot sa ratlukom

Vazdušast i bogat milibrot sa ratlukom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Vazdušast i bogat milibrot sa ratlukom
Fotografije: Mina Dimitrova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"On je vazdušast, on je domaći i toliko bogatog ukusa da će vam postati miljenik svakog Uskrsa... Da ćete se čak i nakon leta sećati njega"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada, srednje veličine
  • šećer - 130 g, kristal
  • sveže mleko - 200 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica (20 g)
  • masnoća - 100 ml /mešavina kravljeg maslaca i ulja/
  • vanila - 1 kesica
  • ratluk - 450 g, različiti ukusi
  • za posipanje
  • šećer - kristal
  • orasi
  • bademi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje i ostavlja se u posudi.

U kaseroli sam zagrejala sveže mleko, toliko da može prst da se umoči u njega. Od njega sam uzela 6 supenih kašika koje sam stavila u malu posudicu. Dodala sam 1 kašičicu predviđenog šećera, suvi kvasac i 1 supenu kašiku predviđenog brašna. Promešala sam i ostavila na toplom, da se kvasac aktivira. Ovo oduzima otprilike 15 minuta. U toplo mleko u kaserolu sam dodala šećer i mešala dok se nije istopio.

Dodala sam vanilu, dva cela jaja i belance trećeg. Kuhinjskom žicom za mućenje sam mešala da se dobije homogena smesa.

Kravlji maslac se topi i pomeša se sa uljem.

U posudi sa brašnom sam napravila udubljenje i sipala sam smesu od mleka i jaja i aktivirala kvasac. Izmešala sam prvo velikom kašikom, a zatim sam počela da oblikujem testo za milibrot rukama. Morala sam da dodam još 1 supenu kašiku odvojenog brašna kako bi se dobilo mešenje.

Testo ne sme da bude tvrdo, zato što neće dobro nadoći! Bolje je da se blago lepi, nego da je suvo!

Prebacila sam testo na radnu površinu i počela sam da mesim dodavajući po 1 supenu kašiku tople masnoće. Mesi se dok se ne upije sva masnoća i dok se ne dobije meko i elastično testo.

Tako dobijenu meku i aromatičnu loptu sam stavila u nauljenu posudu i pokrila sam folijom za sveže čuvanje i krpom. Foliju sam blago namazala uljem sa unutrašnje strane da se ne bi testo lepilo za nju kada raste. Ostavila sam ga na toplom na šporetu da utrostruči svoju zapreminu, što je oduzelo otprilike 2 sata.

Oblikovala sam milibrote tako što sam otkidala fitilje od testa, rastezala sam rukama u oblik pravougaonika i poređala sam ratluk iseckan na male komadiće.

Uvila sam u fitilj, nakon čega sam uvila i nakon toga isplela u pletenicu sa još dva fitilja. Milibrot pletenicu sam poređala u kalupe za kolač i ostavila sam da ponovo nadođu i da udvostruče svoju zapreminu.

Na početku odvojeno žumance sam izmešala sa 1 supenom kašikom vode i milibrote sam namazala silikonskom četkicom. Obilno sam posula kristal šećerom i odozgo sam nabockala bademe i orahe.

Pekla sam u umerenoj rerni otprilike 35-40 minuta ili dok čačkalica zabodena u centar peciva nije bila suva. Kada se izvade, milibroti se ostavljaju na metalnoj rešetci da se hlade.

Od ovih proizvoda se dobijaju dva vazdušasta i bogata milibrota sa ratlukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: