Način pripreme
Pripremanje milibrot testa:
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Može da se radi i mikserom dok se ne oblikuje lopta testa, ali je preporučljivo da se mansoća apsorbuje prilikom mešenja rukama.
U manje od polovine toplog svežeg mleka se stavlja i razmuti suvi kvasac zajedno sa 1 supenom kašikom brašna i 1 supenom kašikom šećera. Meša se i ostavlja se da se aktivira na toplom mestu.
Jaja se umute mikserom zajedno sa šećerom, svežim mlekom, rumom, vanilom, izrendanom korom limuna, izrendanom korom pomorandže, rumom.
U prosejanom brašnu se pravi udubljenje i prvo se sipa aktivirani kvasac, mesi se i počinje da se dodaje po malo od smese od jaja dok se u potpunosti ne potroši.
Mesi se dok se ne dobije lepa lopta, a istopljena masnoća se dodaje u testo prilikom mešenja tako što se šakom sipa u radnu površinu, a odozgo se mesi testo tako što se razvlači, sakuplja i ponovo razvlači testo kako bi moglo da se pretvori u niti.
Mesi se dok ne prestane da se lepi za prste ruku i dok se masnoća u potpunosti ne potroši. Stavlja se umešeno testo uz veliku nauljenu posudu, pokriva se krpom, tako što je pre toga blago nauljeno, da se ne bi sušilo i ostavlja se da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo može da oduzme otprilike 2 do 3 sata.
Milibrot testo se blago premesi na nauljenoj radnoj površini i nauljenim rukama se oblikuje pravougaonik od polovine testa. Stavlja se nadev:
Nadev
2 šake makovog semena se zaliva vrućim svežim mlekom i ostavlja se na otprilike 10-15 minuta da nabubri. Iscedi se kroz cediljku. U isceđeni mak se dodaje šećer po ukusu, otprilike 2 supene kašike, 1 supena kašika kakaoa, 1 supena kašika ruma, šaka suvog grožđa, šaka istucanih oraha i 1 belance, umućeno u tvrdi sneg.
Nadev se izmeša pažljivo špatulom i rukama se stavlja na testo obilno.
Prebacuju se strane testa i pravi se rolat koji se stavlja u dobro nauljene kalupe i ostavlja se da ponovo nadoće na otprilike 30 minuta.
Pre pečenja milibrot se premazuje belancem blago umućenim biljuškom, stavljaju se obilno celi oguljeni bademi, posipa se kristal šećerom i peče se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Ako se prave fitilji od druge polovine testa, pre nego što se ispletu stavlja se suvo grožđe, uvijaju se fitilji i ispletu se. Mogu da se naprave u obliku venca.
Stavljaju se u dobro nauljene kalupe, ponovo rastu na otprilike 30 minuta. Premazuju se blago umućenim belancem, stavljaju se oguljeni bademi, kristal šećer i peče se na 160 stepeni.
Klasičan milibrot sa nadevom od makovog semena je veoma ukusan.