Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Klasičan milibrot sa nadevom od makovog semena

Klasičan milibrot sa nadevom od makovog semena

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Klasičan milibrot sa nadevom od makovog semena1 / 2
18/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Ponekad volimo da improvizujemo, a ponekad se držimo klasike, zato što je izdržala proveru vremena"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 5 komada
  • maslac - 200 g, istopljeni
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 250 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kora limuna
  • kora pomorandže
  • vanila - mahuna ili ekstrakt
  • suvo grožđe - 2 šake, namočene u rum
  • bademi - oguljeni, za ukras
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • rum - 2 supene kašike
  • kvasac - 11 g, suvi
  • Nadev
  • seme maka - 2 šake
  • sveže mleko - 50 ml
  • rum - 1 supena kašika
  • orasi - 2 šake, istucani
  • kakao - 1 supena kašika, 70%
  • belanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje milibrot testa:

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Može da se radi i mikserom dok se ne oblikuje lopta testa, ali je preporučljivo da se mansoća apsorbuje prilikom mešenja rukama.

U manje od polovine toplog svežeg mleka se stavlja i razmuti suvi kvasac zajedno sa 1 supenom kašikom brašna i 1 supenom kašikom šećera. Meša se i ostavlja se da se aktivira na toplom mestu.

Jaja se umute mikserom zajedno sa šećerom, svežim mlekom, rumom, vanilom, izrendanom korom limuna, izrendanom korom pomorandže, rumom.

U prosejanom brašnu se pravi udubljenje i prvo se sipa aktivirani kvasac, mesi se i počinje da se dodaje po malo od smese od jaja dok se u potpunosti ne potroši.

Mesi se dok se ne dobije lepa lopta, a istopljena masnoća se dodaje u testo prilikom mešenja tako što se šakom sipa u radnu površinu, a odozgo se mesi testo tako što se razvlači, sakuplja i ponovo razvlači testo kako bi moglo da se pretvori u niti.

Mesi se dok ne prestane da se lepi za prste ruku i dok se masnoća u potpunosti ne potroši. Stavlja se umešeno testo uz veliku nauljenu posudu, pokriva se krpom, tako što je pre toga blago nauljeno, da se ne bi sušilo i ostavlja se da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo može da oduzme otprilike 2 do 3 sata.

Milibrot testo se blago premesi na nauljenoj radnoj površini i nauljenim rukama se oblikuje pravougaonik od polovine testa. Stavlja se nadev:

Nadev

2 šake makovog semena se zaliva vrućim svežim mlekom i ostavlja se na otprilike 10-15 minuta da nabubri. Iscedi se kroz cediljku. U isceđeni mak se dodaje šećer po ukusu, otprilike 2 supene kašike, 1 supena kašika kakaoa, 1 supena kašika ruma, šaka suvog grožđa, šaka istucanih oraha i 1 belance, umućeno u tvrdi sneg.

Nadev se izmeša pažljivo špatulom i rukama se stavlja na testo obilno.

Prebacuju se strane testa i pravi se rolat koji se stavlja u dobro nauljene kalupe i ostavlja se da ponovo nadoće na otprilike 30 minuta.

Pre pečenja milibrot se premazuje belancem blago umućenim biljuškom, stavljaju se obilno celi oguljeni bademi, posipa se kristal šećerom i peče se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Ako se prave fitilji od druge polovine testa, pre nego što se ispletu stavlja se suvo grožđe, uvijaju se fitilji i ispletu se. Mogu da se naprave u obliku venca.

Stavljaju se u dobro nauljene kalupe, ponovo rastu na otprilike 30 minuta. Premazuju se blago umućenim belancem, stavljaju se oguljeni bademi, kristal šećer i peče se na 160 stepeni.

Klasičan milibrot sa nadevom od makovog semena je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: