Torta sa lešnikom Nedelja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Torta sa lešnikom Nedelja1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Torta od lešnika Nedelja, za čiji recept svi pitaju"

Potrebni sastojci

  • KORA
  • brašno - 7 kašika
  • jaja - 7 komada
  • šećer - 7 kašika, kristal
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje (10 g)
  • kakao - 2 kašičice
  • MLEČNI KREM
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 200 g, kristal
  • brašno - 90 g
  • kukuruzni skrob - 25 g
  • maslac - 100 g
  • PAVLAKA
  • pavlaka - 500 ml visokog procenta masnoće
  • šećer - 200 g, kristal
  • KROKAN
  • šećer - 300 g, kristal
  • lešnici - 100 g mlevenih
  • ulje - za podmazivanje
  • SIRUP
  • šećer - 1 šolja, kristal
  • voda - 2 šolje
  • BELI PRELIV
  • pavlaka - 125 ml
  • šećer - 50 g, kristal
  • maslac - 30 g
  • čokolada - 125 ml
  • čokolada - 50 g + za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

1. MLEČNI KREM

Sipajte mleko i šećer u šerpu i stavite na srednju vatru do tačke ključanja. Dodajte brašno i skrob kroz sito, neprestano mešajući. Ostavite na šporetu dok ne prokuva 2-3 puta.

Sklonite sa ringle, dobro pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni mlečni krem dodajte maslac i umutite na laganoj brzini miksera dok ne postane glatka smesa.

KORA

Od šećera odvojite 1 kašiku - Ona je za belance. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne pobele. Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu sneg.

Umućena žumanca u porcijama dodajte u belanca, mešajte žicom.

Brašno prosejte sa praškom za pecivo i kakaom i u porcijama dodajte u smesu od jaja, mešajte žicom.

Sipajte u nauljeni i lagano posut brašnom kalup za torte prečnika 26 cm. Poravnajte i pecite na 200-220 stepeni dok se ne ispeče. Proverite čačkalicom.

KREM OD PAVLAKE

Umutite pavlaku sa šećerom dok ne dobijete sneg.

SIRUP

Vodu i šećer skuvajte u sirup 2-3 minuta, a vreme se računa nakon što voda proključa.

KROKAN

Sameljite lešnike u blenderu. Sipajte šećer u šerpu, dodajte maslac i dodajte lešnike. Lagano promešajte i stavite na umerenu vatru, povremeno mešajući ili dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi, a lešnik je potonuo, smesa se odmah sipa na papir za pečenje, brzo se raširi špatulom i ostavi da se ohladi. Onda se izlomi na komade.

BELI PRELIV

Beli preliv se priprema kada je torta spremna za ukrašavanje. U šerpi zagrejte pavlaku, maslac, šećer i belu čokoladu. Promešajte sve dobro. Ne bi trebalo da proključa, samo otopite šećer i otopite čokoladu. Odmah sklonite, ohladite na sobnu temperaturu.

SKLAPANJE

Koru presecite na tri jednaka dela. Prva kora se stavlja na podlogu i preliva sa 2-3 kašike sirupa. Nanesite beli krem, pospite krokanom. Pokrijte drugom korom(odaberite najravniju) - ponovo prelijte sirupum, premažite kremom i rasporedite krokan.

Stavite treću koru - ponovo prelijte sirupom i celu tortu premažite kremom. Cela torta mora da odstoji u frižideru nekoliko sati pre ukrašavanja. Šlag od pavlake se takođe stavlja u frižider.

Kada se dovoljno prohladi, tortu potpuno premažite kremom i pospite krokanom. Ruže od pavlake napravite na vrhu torte oko cele ivice. Po sredini se raspoređuje beli fil, iscrtajte linije istopljenom čokoladom i uz pomoć drvenog štapića formirajte talase.

Krokan se lepi/posipa odozgo.

Ostavite tortu od lešnika u frižideru 24 sata.

Torta od lešnika Nedelja je veoma ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: