Način pripreme
1. MLEČNI KREM
Sipajte mleko i šećer u šerpu i stavite na srednju vatru do tačke ključanja. Dodajte brašno i skrob kroz sito, neprestano mešajući. Ostavite na šporetu dok ne prokuva 2-3 puta.
Sklonite sa ringle, dobro pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni mlečni krem dodajte maslac i umutite na laganoj brzini miksera dok ne postane glatka smesa.
KORA
Od šećera odvojite 1 kašiku - Ona je za belance. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne pobele. Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu sneg.
Umućena žumanca u porcijama dodajte u belanca, mešajte žicom.
Brašno prosejte sa praškom za pecivo i kakaom i u porcijama dodajte u smesu od jaja, mešajte žicom.
Sipajte u nauljeni i lagano posut brašnom kalup za torte prečnika 26 cm. Poravnajte i pecite na 200-220 stepeni dok se ne ispeče. Proverite čačkalicom.
KREM OD PAVLAKE
Umutite pavlaku sa šećerom dok ne dobijete sneg.
SIRUP
Vodu i šećer skuvajte u sirup 2-3 minuta, a vreme se računa nakon što voda proključa.
KROKAN
Sameljite lešnike u blenderu. Sipajte šećer u šerpu, dodajte maslac i dodajte lešnike. Lagano promešajte i stavite na umerenu vatru, povremeno mešajući ili dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi, a lešnik je potonuo, smesa se odmah sipa na papir za pečenje, brzo se raširi špatulom i ostavi da se ohladi. Onda se izlomi na komade.
BELI PRELIV
Beli preliv se priprema kada je torta spremna za ukrašavanje. U šerpi zagrejte pavlaku, maslac, šećer i belu čokoladu. Promešajte sve dobro. Ne bi trebalo da proključa, samo otopite šećer i otopite čokoladu. Odmah sklonite, ohladite na sobnu temperaturu.
SKLAPANJE
Koru presecite na tri jednaka dela. Prva kora se stavlja na podlogu i preliva sa 2-3 kašike sirupa. Nanesite beli krem, pospite krokanom. Pokrijte drugom korom(odaberite najravniju) - ponovo prelijte sirupum, premažite kremom i rasporedite krokan.
Stavite treću koru - ponovo prelijte sirupom i celu tortu premažite kremom. Cela torta mora da odstoji u frižideru nekoliko sati pre ukrašavanja. Šlag od pavlake se takođe stavlja u frižider.
Kada se dovoljno prohladi, tortu potpuno premažite kremom i pospite krokanom. Ruže od pavlake napravite na vrhu torte oko cele ivice. Po sredini se raspoređuje beli fil, iscrtajte linije istopljenom čokoladom i uz pomoć drvenog štapića formirajte talase.
Krokan se lepi/posipa odozgo.
Ostavite tortu od lešnika u frižideru 24 sata.
Torta od lešnika Nedelja je veoma ukusna!