Način pripreme
Šargarepe se ogule i izrendaju. Luk se očisti i isecka. Listovi vinove loze se stavljaju u posudu i zalivaju se vrelom vodom. Ostavljaju se na nekoliko minuta dok ne promene svoju boju i dok ne omeknu.
Nakon toga se prebacuju u posudu sa ledenom vodom, nakon čega se ostavljaju da se ocede.
U dubokom tiganju se zagreva ulje i u njemu se dinstaju luk i šargarepe. Kada se izdinstaju, stavlja se mleveno meso i meša se metalnom žicom za mućenje kako bi se pretvorilo u mrve.
Jedan paradajz se izrenda. Pirinač se opere i dodaje u ostale stvari. Nakon toga se dodaje izrendani paradajz i začini. Dodaju se 2 šolje vode i nadev i ostavlja se da se malo krčka nekoliko minuta.
Drugi paradajz se iseče na kolutove i ređa se na dno šerpe, u kojoj ćete kuvati sarme od listova vinove loze.
Kada je nadev gotov, vreme je da uvijemo sarme. Uzmite 1 list, stavite malo nadeva i uvijte ga u sarmicu. Tako uradite i sa ostalim listovima.
Ređajte sarme na kolutove paradajza, dok ne potrošite sastojke. Sarme zalijte sa 2 šolje vode i stavite tanjir na sarme.
Stavite šerpu u početku na jaku ringlu dok voda ne provri, nakon toga smanjite ringlu na najnižu temperaturu i kuvajte dok mamine sarme ne budu gotove.
Poslužite sarme od listova vinove loze po receptu moje majke sa kiselim mlekom ili sosom od belog luka.
Neka vam je slatko!