Način pripreme
Listovi vinove loze se vade iz tegli i ocede se.
Pirinač se pere dok voda ne bude bistra.
Mladi luk se očisti, opere i sitno se isecka. Stavlja se u vok tiganj. Dodaje se maslinovo ulje i dinsta se 5 minuta na jakoj ringli.
Kada se luk izdinstao, dodaje se pirinač koji se propržava zajedno sa lukom uz neprestano mešanje 10 minuta, nakon čega se skida sa ringle.
Sveža divlja nana se očisti od drški, opere se i listovi se sitno iseckaju.
Majčina dušica se opere i očisti se od grančica.
Sveži sremuš se opere i sitno isecka sa drškama.
Kada se pirinač skine sa ringle, dodaju se sveži začini, so i šareni biber.
Veoma dobro se izmeša i nadev se ostavlja da se ohladi.
Sa ohlađenim nadevom se uvija svaki list sarmi koje se ređaju u šerpu ispod poklopca, na čije dno su poređani listovi vinove loze.
Kada se sarmice od listova vinove loze poređaju u šerpu, odozgo se stavljaju listovi vinove loze.
Zaliva se sa 7 šolja vode.
Sarmice od listova vinove loze se peku u prethodno zagrejanoj rerni pod poklopcem 20 minuta nakon što provri.
Sarme od listova vinove loze sa majčinom dušicom i sremušem se serviraju sa mladim belim lukom.