Način pripreme
Uzimamo jaja i odvajamo belanca od žumanaca. Belanca mutimo u čvrst sneg.
U drugoj posudi pomešamo žumanca sa šećerom.
Dodajemo suncokretovo ulje i mleko i mešamo električnom mutilicom.
Takođe pomešamo brašno, vanilu iu izrendanu koru limuna i dobro mešamo dok se ne dobije homogena i glatka smesa.
U ovom momentu dodajemo malo po malo umućenih belanaca, pažljivo mešajući špatulom.
Sipamo smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje, i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180°C 12-15 minuta ili u statičnoj rerni na 190°C na isto vreme.
Ispečenu i još toplu patišpanj koru okrećemo na papir pažljivo uvijajući u rolat ka unutra sa papirom na koji ste ga okrenuli, lagano zadržavajući da se ne bi rastvorio, i pričvrstimo papir gusto ka rolatu. Ostavljamo da se ohladi.
Pripremamo nadev: Natopimo 3 lista želatina u hladnu vodu. Isečemo oprane kajsije na male komadiće, kako vam se dopada. Stavljamo ih u kaserolu, sipamo sok jednog velikog limuna i šećer i kuvamo na ringli otprilike 5-6 minuta. Pasiramo smesu i dodajemo želatin. Ohladimo i ostavljamo sa strane da se hladi.
Razvijamo ohlađeni rolat i nanosimo celu smesu od kajsija, napravimo nekoliko ivica čokoladom istopljenom na vodenoj pari u kondenzovanom mleku ili mikrotalasnoj rerni.
Uvijamo slatki rolat, još jednom pritišćemo papirom i ostavljamo u frižideru na sat vremena.
Ukrašavamo ostalim kondenzovanim mlekom i čokoladom.
Uživajte u švajcarskom rolatu sa kajsijama i šoljicom ukusne kafe ili mleka.