Način pripreme
Prvo pripremamo džem. Za taj cilj ogulite breskve, sitno ih isecite i propržite ih na malo maslaca, koliko je potrebno da dobiju zlatkastu boju.
Nakon toga sipamo šećer zajedno sa 700 ml vode. Ostavljamo da se krčka otprilike 1-2 sata, u zavisnosti od jačine ringle. Kada se zgusti, skidamo smesu sa ringle, pasiramo kako bi konzistencija postala homogena i ponovo vraćamo na ringlu. Dodajemo limuntus i kada ponovo provri, skidamo sa ringle. Ostavljamo džem od breskvi da se ohladi.
Za to vreme napravite kolačiće.
Jaja umutimo sa šećerom, dodajemo masnoću i 1 šolju brašna. Rastvorimo sodu u kiselom mleku i sipamo u gornju smesu, dobro mešajući. Nakon toga smesu ostavljamo da se odmori na otprilike sat vremena.
Dodajemo toliko brašna da se dobije umereno tvrdo testo od kojeg otkidamo komadiće veličine oraha i oblikujemo u loptice. Stavljamo jednostavne kolačiće u tepsiju na rastojanje i pečemo u umerenoj rerni dok ne postanu bledo-roze. Sačekamo da se oglade, nakon čega izdubimo svaki kolačić.
Izvađene mrve pomešamo sa marmeladom i kolačiće punimo i slepljujemo dva po dva.
U dve posudi rastvorimo poslastičarske boje - žutu i crvenu (tako što voda u kojoj se rastvara mora da bude tople, čak i vruća). Sa jedne strane slatka breskvica se umače u crvenu boju, nakon toga se okreće sa druge strane i umače se u žutu boju.
Breskvice sa breskvama posipamo kristal šećerom.
*Ako vam ostane džema, možete ga napuniti u teglu/tegle i sterilizovati kuvajući teglice otprilike 10-15 minuta.
Da bi se dobro zapečatile, voda treba da pokriva celu teglu iznad poklopca.