Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćufte od tikvica sa ovsenim mekinjama

Ćufte od tikvica sa ovsenim mekinjama

Rositsa MarinovaRositsa Marinova
Pomoćnik kuvara
5517461
Ćufte od tikvica sa ovsenim mekinjama
Fotografije: Rositsa Marinova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
20
"Ne zaboravite mlečni sos od belog luka za ove ćuftice od tikvica sa hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada, srednje
  • mirođija - ½ vezice
  • jaja - 2 komada
  • beli luk - 4 čena
  • ovsene mekinje - 7 supenih kašika
  • kačkavalj - 100 g
  • so - po ukusu
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Ćuftice od povrća prvo započinjemo sa obradom tikvica, tako što ih dobro očistimo i izrendamo na krupno rende. Stavljamo ih u đevđir, posipamo ih solju i ostavljamo ih sa strane na otprilike sat vremena barem, kako bi se uklonila voda iz njih.

Za to vreme sitno seckamo mirođiju i stavljamo je u duboku posudu, dodajemo jaja, sitno iseckani beli luk i sitno izrendnai kačkavalj.

Dodatno ocedimo rukom tikvice, kako bismo maksimalno uklonili tečnost iz njih i dodajemo ih u posudu u ostale sastojke. Odozgo posipamo ovsenim mekinjama i solju i dobro umesimo smesu.

Po potrebi možemo da dodamo još mekinja da pokupe višak vlage u smesi.

Na ringlu stavljamo dubok tiganj i sipamo ulje, koliko je potrebno da pokrije dno, otprilike 1 cm. Zagrevamo ga na 4 od 6 stepeni.

Rukom oblikujemo ćuftce i spuštamo ih u zagrejano ulje i pržimo dok ne budu gotove - dok ne uhvate boju. Ćuftice od tikvica stavljamo na tanjir pokriven papirnim ubrusom da upije deo ulja i da ne ostanu masne.

Poslužujemo ih kako tople, tako i hladen ćuftice od tikvica sa ovsenim mekinjama.

Prijatno!

P.S. Od ove smese se dobija 20 ćuftica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: