Način pripreme
Zagrejte vodu i u nju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, izmešajte i ostavite smesu na 10 minuta.
U posudi pomešajte obe vrste brašna i so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.
U brašno dodajte sve sastojke za testo i umesite meko testo.
Gotovo testo podelite na 7 jednakih delova koje oblikujte u loptice i pokrijte krpom na 10-15 minuta.
Za to vreme istopite maslac i mast i ostavite ih da se ohlade.
Izmrvite sir i dodajte u njega 1 jaje i belance drugog. Žumance odvojte u posudi za premazivanje penjurlije.
Uzmite jednu lopticu testa i razvijte je u tanku koru na nabrašnjenoj površini.
Namažite ohlađenom masnoćom i stavite nadev. Nakon toga uvijte u rolat, blago uvijte i uvijte u puža.
Nastavite na isti način i sa ostalim lopticama testa.
Poređajte ih u tepsiju podmazanu maslacem, pokrijte krpom i ostavite da nadođe na otprilike 40 minuta.
Nakon toga namažite penjurliju žumancem pomešanim sa malo vode, pospite makovim semenom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 °С 35-40 minuta dok se ne dobije zlatasta boja.
Penjurlija sa speltinim brašnom je gotova.