Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Penjurlija sa speltinim brašnom

Penjurlija sa speltinim brašnom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Penjurlija sa speltinim brašnom
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
7
"Vazdušasta penjurlija za male i velike - nestaje za tili čas"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno od spelte - 250 g, integralno
  • pšenično brašno - 250 g + za dodatno mešenje
  • voda - 300 ml, topla
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • kvasac - 20 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 3 supene kašike
  • nadev
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • još
  • maslac - 50 g
  • mast - 1 kašika
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 kom.
  • voda - 1 kašika
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i u nju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, izmešajte i ostavite smesu na 10 minuta.

U posudi pomešajte obe vrste brašna i so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.

U brašno dodajte sve sastojke za testo i umesite meko testo.

Gotovo testo podelite na 7 jednakih delova koje oblikujte u loptice i pokrijte krpom na 10-15 minuta.

Za to vreme istopite maslac i mast i ostavite ih da se ohlade.

Izmrvite sir i dodajte u njega 1 jaje i belance drugog. Žumance odvojte u posudi za premazivanje penjurlije.

Uzmite jednu lopticu testa i razvijte je u tanku koru na nabrašnjenoj površini.

Namažite ohlađenom masnoćom i stavite nadev. Nakon toga uvijte u rolat, blago uvijte i uvijte u puža.

Nastavite na isti način i sa ostalim lopticama testa.

Poređajte ih u tepsiju podmazanu maslacem, pokrijte krpom i ostavite da nadođe na otprilike 40 minuta.

Nakon toga namažite penjurliju žumancem pomešanim sa malo vode, pospite makovim semenom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 °С 35-40 minuta dok se ne dobije zlatasta boja.

Penjurlija sa speltinim brašnom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: