Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Sušena boranija na Tetovski način

Sušena boranija na Tetovski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Sušena boranija na Tetovski način1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
6
"Tradicionalno ovo jelo se pravi na ognjišu u glinenom loncu, ali biće isto toliko ukusno i u jednoj modernoj kuhinji"

Potrebni sastojci

  • sušena boranija - otprilike 300 g
  • kravlji maslac - 50 g ili biljno ulje
  • crni luk - 1 velika glavica ili 2 manje
  • paradajz - 3 komada, svež ili 1 tegla, konzerviran
  • sušene paprike - 2 komada, crvene
  • brašno - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • so - po ukusu
  • čubar - ili divlja nana
  • peršun - 1 vezica
  • beli luk - 3 čena
  • jabukovo sirće - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicionalno ovo jelo se pravi na ognjištu u glinenom loncu, ali s obzirom na to da praktički nije nemoguće da se ispuni u našim savremenim kuhinjama po starom receptu, ja vam predlažem da koristite duboku šerpu.

Sušena boranija se dobro opere u đevđiru pod mlazom vode. Potopi se u vodu u toku noći, narednog dana voda se baca, ponovo se opere i prebacuje se u duboku šerpu, dosipa se voda, dodaje se malo maslaca ili ulja i stavlja se na ringlu da vri dok ne bude gotovo. So se ne stavlja.

U duboki tiganj se stavlja ostali maslac i u njemu se dinsta sitno naseckan crni luk dok ne omekša. U njega se dodaju brašno, aleva paprika, brašno, izrendani paradajz i usitnjene sušene crvene paprike. Ostavlja se na ringli da malo krčka još 10 minuta.

Nakon toga sadržaj tiganja se sipa u šerpu kod boranije. Vri još 10-15 minuta. Na kraju se dodaju začini - so po ukusu, crni biber, čubar i /ili/ divlja nana.

Jelo se servira u velikim tanjirima, poslužuje se sa posudicom sa smesom od jabukovog sirćeta, istucanog belog luka i sitno naseckanog peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: