Način pripreme
Tradicionalno ovo jelo se pravi na ognjištu u glinenom loncu, ali s obzirom na to da praktički nije nemoguće da se ispuni u našim savremenim kuhinjama po starom receptu, ja vam predlažem da koristite duboku šerpu.
Sušena boranija se dobro opere u đevđiru pod mlazom vode. Potopi se u vodu u toku noći, narednog dana voda se baca, ponovo se opere i prebacuje se u duboku šerpu, dosipa se voda, dodaje se malo maslaca ili ulja i stavlja se na ringlu da vri dok ne bude gotovo. So se ne stavlja.
U duboki tiganj se stavlja ostali maslac i u njemu se dinsta sitno naseckan crni luk dok ne omekša. U njega se dodaju brašno, aleva paprika, brašno, izrendani paradajz i usitnjene sušene crvene paprike. Ostavlja se na ringli da malo krčka još 10 minuta.
Nakon toga sadržaj tiganja se sipa u šerpu kod boranije. Vri još 10-15 minuta. Na kraju se dodaju začini - so po ukusu, crni biber, čubar i /ili/ divlja nana.
Jelo se servira u velikim tanjirima, poslužuje se sa posudicom sa smesom od jabukovog sirćeta, istucanog belog luka i sitno naseckanog peršuna.