Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Janija»Posna boranija na grčki način (Fasolakia giahni)

Posna boranija na grčki način (Fasolakia giahni)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Posna boranija na grčki način (Fasolakia giahni)
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Posna boranija na grčki način se servira sa kriškom feta sira posipanog sa malo origana i po želji sa nekoliko crnih maslina."

Potrebni sastojci

  • boranija - 1 kg
  • maslinovo ulje - 70 g, ekstra devičansko
  • luk - 2 velike glavice
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz - oko 500 g pirea
  • šećer - prstohvat
  • krompir - 1 komad, srednje veličine
  • limun - rendana kora od 1/2 komada
  • so
  • biber - mleveni
  • suva mirođija - 1 kašičica
  • peršun
  • mirođija
  • menta - za posipanje
  • feta - komad sira
  • masline - po želji i nekoliko
* merne jedinice

Način pripreme

Na zagrejano maslinovo ulje dodajte seckani luk. Kuvajte oko 4-5 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte sitno izrendane čenove belog luka, mešajte 30 sekundi i dodajte boraniji, krompir isečen na krupnije kockice, pasirani paradajz, rendanu koru limuna, kašiku suve mirođije i dodajte još malo vrele vode.

Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta sa poklopcem.

Nakon ovih minuta sklonite poklopac, pojačajte temperaturu šporeta i ostavite još 10 - 15 minuta, dok se sos ne smanji na željenu gustinu.

Na kraju kuvanja posne boranije dodaje se kašika šećera da bi se smanjila kiselost paradajza.

Skinite sa vatre i pospite seckanom mirođijom, peršunom, nekoliko listića nane.

Posna boranija na grčki način se servira sa kriškom feta sira posipanog sa malo origana i po želji sa nekoliko crnih maslina.

Pogledajte i kako zamrznuti boraniju i najukusnije predloge za janije od boranije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: