Način pripreme
Na zagrejano maslinovo ulje dodajte seckani luk. Kuvajte oko 4-5 minuta, povremeno mešajući.
Dodajte sitno izrendane čenove belog luka, mešajte 30 sekundi i dodajte boraniji, krompir isečen na krupnije kockice, pasirani paradajz, rendanu koru limuna, kašiku suve mirođije i dodajte još malo vrele vode.
Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta sa poklopcem.
Nakon ovih minuta sklonite poklopac, pojačajte temperaturu šporeta i ostavite još 10 - 15 minuta, dok se sos ne smanji na željenu gustinu.
Na kraju kuvanja posne boranije dodaje se kašika šećera da bi se smanjila kiselost paradajza.
Skinite sa vatre i pospite seckanom mirođijom, peršunom, nekoliko listića nane.
Posna boranija na grčki način se servira sa kriškom feta sira posipanog sa malo origana i po želji sa nekoliko crnih maslina.
Pogledajte i kako zamrznuti boraniju i najukusnije predloge za janije od boranije.