Način pripreme
Svinjski bubrezi se seku na polovinice ili četvrtinice, očiste se od kožica, dobro se opei pod mlazom hladne vode i natope se na pola sata u vodi i sirćetu kako bi se uklonio njihov neprijatan miris.
Nakon toga se ponovo operu, ocede se i stavljaju se u tiganj sa uljem i maslacem kako bi se propržilo da postane zlatkasto.
Vade se u tepsiju, a u istom tiganju u masnoći se proprži sitno naseckan mladi luk i beli luk, dodaju se oguljene i naseckane na kockice šargarepe, usitnjene paprike, tikvice, celer i kada sve povrće omekne, dodaje se oprani pirinač.
Kada pirinal postane staklast, dosipaju se tri čaše bujona od pečuraka, začinjava se solju i crnim biberom po ukusu. Ostavlja se na nekoliko minuta da se malo krčka na ringli i prebacuje se u tepsiju kod bubrega.
Smesa se ravnomerno raspoređuje, posipa se čubrom i naseckanim peršunom i zapeče se u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni sa uključenim ventilatorom i na srednjoj rešetci) na otprilike 30-35 minuta ili dok pirinač u rerni ne bude gotov.
Prilikom serviranja jelo se garnira strukićem peršuna i poslužuje se sa svežom salatom.
Pirinač sa bubrezima i tikvicama je veoma ukusan.