Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pirinač u rerni»Pirinač sa bubrezima i tikvicama

Pirinač sa bubrezima i tikvicama

ZoriZori
Guru
8932865k
Pirinač sa bubrezima i tikvicama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Dobre kulinarske ideje se mogu namirisati izdaleka"

Potrebni sastojci

  • svinjski bubrezi - 500 g
  • tikvice - 2 komada, mekanije i sitne
  • mladi luk - 1 vezica
  • šargarepe - 2 komada
  • zelena paprika - 1 komad
  • crvena paprika - 1 komad
  • mladi beli luk - 1/2 vezice
  • maslac - 60 g
  • ulje - 5 supenih kašika
  • pirinač - 1 šolja
  • celer - 1 struk
  • peršun - 1/2 vezice
  • čubar - 1 kašičica
  • bujon od pečuraka - 3 šolja
  • so
  • crni biber
  • sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski bubrezi se seku na polovinice ili četvrtinice, očiste se od kožica, dobro se opei pod mlazom hladne vode i natope se na pola sata u vodi i sirćetu kako bi se uklonio njihov neprijatan miris.

Nakon toga se ponovo operu, ocede se i stavljaju se u tiganj sa uljem i maslacem kako bi se propržilo da postane zlatkasto.

Vade se u tepsiju, a u istom tiganju u masnoći se proprži sitno naseckan mladi luk i beli luk, dodaju se oguljene i naseckane na kockice šargarepe, usitnjene paprike, tikvice, celer i kada sve povrće omekne, dodaje se oprani pirinač.

Kada pirinal postane staklast, dosipaju se tri čaše bujona od pečuraka, začinjava se solju i crnim biberom po ukusu. Ostavlja se na nekoliko minuta da se malo krčka na ringli i prebacuje se u tepsiju kod bubrega.

Smesa se ravnomerno raspoređuje, posipa se čubrom i naseckanim peršunom i zapeče se u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni sa uključenim ventilatorom i na srednjoj rešetci) na otprilike 30-35 minuta ili dok pirinač u rerni ne bude gotov.

Prilikom serviranja jelo se garnira strukićem peršuna i poslužuje se sa svežom salatom.

Pirinač sa bubrezima i tikvicama je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: