Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač u rerni»Pirinač sa tikvicama i pečurkama

Pirinač sa tikvicama i pečurkama

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k
Pirinač sa tikvicama i pečurkama
Fotografije: Raya Andonova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Jednostavan vegetarijasnki pirinač sa pečurkama i tikvicama - servirajte kao osnovno jelo ili kao dodatak uz meso"

Potrebni sastojci

  • luk - 1/2 glavice
  • paprike - 1 komad
  • tikvice - 2
  • pirinač - 350 - 400 g
  • pečurke - oko 10 komada, šampinjoni
  • paradajz pire - 250 ml *
  • ulje
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se sitno isecka. Tikvice se oljušte i zajedno sa pečurkama se iseku na sitne zalogaje, na kraju se smanjuju, posebno pečurke. Paprika se iseče na kockice. Pirinač se opere.

U plehu se ureva ulje, u kome se dinsta luk, paprika i pečurke. Nakon toga se stavlja poklopac i ostavlja na tihoj vatri, dok pečurke ne omekšaju, s vremena na vreme se meša, da se ne zalepe.

Kad omekšaju, dodaju se tivkice. Ostavlja se dok i one ne omekšaju i nakon toga se stavlja pirinač. Sipa se oko 6 šolja vode (litar i po) i vatra se pojačava, dok voda ne provri, nakon toga se smanji vatra i ostavljamo da se krčka.

Kad pirinač upije većinu vode, stavlja se paradajz pire i so po ukusu. Ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo.

Ako oirinač ostane malo vodeniji, sledećeg dana ili kasinije će biti još gušći.

*Ja sam koristila paradajz pire, koje je bilo nešto između soka i pirea.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: