Način pripreme
Luk se sitno isecka. Tikvice se oljušte i zajedno sa pečurkama se iseku na sitne zalogaje, na kraju se smanjuju, posebno pečurke. Paprika se iseče na kockice. Pirinač se opere.
U plehu se ureva ulje, u kome se dinsta luk, paprika i pečurke. Nakon toga se stavlja poklopac i ostavlja na tihoj vatri, dok pečurke ne omekšaju, s vremena na vreme se meša, da se ne zalepe.
Kad omekšaju, dodaju se tivkice. Ostavlja se dok i one ne omekšaju i nakon toga se stavlja pirinač. Sipa se oko 6 šolja vode (litar i po) i vatra se pojačava, dok voda ne provri, nakon toga se smanji vatra i ostavljamo da se krčka.
Kad pirinač upije većinu vode, stavlja se paradajz pire i so po ukusu. Ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo.
Ako oirinač ostane malo vodeniji, sledećeg dana ili kasinije će biti još gušći.
*Ja sam koristila paradajz pire, koje je bilo nešto između soka i pirea.