Način pripreme
Jaja se mute sa šećerom u vazdušasti krem otprilike 7 minuta. Dodaje se sok od pomorandže, esencija, kora pomorandže i sitno izrendane šargarepe.
Brašno se proseje i pomeša se sa sredstvom za dizanje testa, cimetom sa đumbirom, suvim grožđem i zapečenim orasima koji su se krupno samleli.
Suvi sastojci se dodaju u tečnu smesu, dobro se izmešaju špatulom.
Na kraju se dodaje ulje.
U dve tepsije rerne koje smo pokrili papirom za pečenje, se raspoređuje smesa. Obe kore se peku u isto vreme u zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora otprilike 20 minuta. Na desetoj minuti menjam mesta tepsija u rerni.
Gotove kore za torte se ostavljaju da se ohlade, nakon čega se seku 3 kore pomoću podesivnog prstena prečnika 24 cm (jedna kora ima nekoliko delova - od isečaka, zato se stavlja po sredini).
U velikoj posudi zapremine 7 l se muti slatka pavlaka za šećerom u prahu dok se ne dobije gust krem, dodaju se maskarpone sir i kisela pavlaka, kratko se muti dok se krem nehomogenizuje. Dodaje se esencija ruma, meša se dok se ne upije aroma.
Na kartonsku podlogu se stavlja malo krema kako bi se kora zalepila, naizmenično se slažu kora-krem, nakon čega se torta sa šargarepom premazuje i sa spoljašnje strane i odozgo.
Špricem u obliku zvezde se pravi 15 cvetića od ostalog krema. Po donjem rubu se posipa pistać, kao i po unutrašnjem delu oko cvetića.
U sredinu se posipaju orasi. Od fondana se oblikuju šargarepe, cvetići, jagode i zeke (seku se od isečaka).
Dekorativni elementi se ostavljaju barem na jedan dan dok se ne osuše pre nego što ih stavim na tortu za rođendan.
Ja sam ih spremila prethodnog dana.
Neka nam je slatko sa ovom specijalnom tortom sa šargarepom.