Način pripreme
Brašno i kakao se proseju unapred i stavljaju se u posudu.
Dodaje se prašak za pecivo, vanilin šećer i kristal šećer. Svi suvi sastojci se dobro izmešaju i u njih se dodaje kiselo mleko, ulje i voda. Dobro se izmeša viljuškom. Testo treba da bude gusto testo za kolač.
Odgovarajuća tepsija se dobro namaže uljem i sipa se testo. Izravna se i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Proverava se drvenom čačkalicom, čim prilikom vađenja vude suva, znači da je kolač ispečen. Vadi se iz rerne i ostavlja se da se ohladi.
Za to vreme se pravi sirup, tako što se u kaserolu na ringlu stavlja sveže mleko, šećer i kakao. Meša se energično dok se šećer i kakao u potpunosti ne istope.
Čim sirup provri, ostavlja se da se malo ohladi, ali još vruć se sipa na ohlađenu koru. Ostavlja se sa strane kako bi kora upila sirup.
U posudu se stavlja kokosova pavlaka, šećer u prahu i vanilin šećer. Sve se muti mikserom na visokim obrtajima dok se ne dobije vazdušast krem.
Fadž se seče na kvadrate, maže se glazurom i ukrašava se kapljivama organske čokolade. Ostavlja se da odstoji u frižideru barem na 2 sata.
Komadi čokoladnog kolača se vade iz tepsije i ređaju se na odgovarajući tanjir ili poslužavnik.
Fadž sa belom glazurom je gotov.