Način pripreme
250 ml svežeg mleka se zagreje i u njega se stavlja kvasac, šećer i 1 supena kašika brašna. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 15 minuta.
Masline i pečurke se sitno naseckaju. Brašno se proseje i stavlja se u tepsiju. U nju se dodaje već aktivirani kvasac, so, origano, malo majčine dušice, kao i naseckane masline i pečurke.
Dodaje se i ostalo sveže mleko i zamesi se testo, tako što se dodaje po malo brašna. Treba da postane meko i elastično. Prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se dok ne ostanu nikakve grudvice - otprilike 10-15 minuta.
Već gotovo testo se prebacuje u nauljenu veliku posudu i ostavlja se da nadođe, dok ne udvostruči svoju zapreminu. Za to vreme luk se seče na veoma tanke polumesece i proprži se u ulju dok ne postane zlatast.
Kada je testo nadošlo, ponovo se razmesi i od njega se oblikuju lopte tako što se u svaku loptu stavlja po malo proprženog luka.
Male pogačice se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje koji je namazan uljem i ostavlja se da nadođe na još 30 minuta.
Nakon toga se premazuje umućenim žumancem, posipaju se majčinom dušicom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne postane zlatasto.
Broj aromatičnih hlepčića zavisi od njihove veličine. Kod mene je ispalo 19 aromatičnih španskih hlepčića.
Neka vam je slatko!