Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Pečene Paprike»Bakina gozba sa pečenom paprikom

Bakina gozba sa pečenom paprikom

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
38208612
Bakina gozba sa pečenom paprikom4 / 4
22/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
3
"Koje je vaše omiljeno bakino jelo? Ako još uvek niste probali ovo, sada je vreme da ga spremite"

Potrebni sastojci

  • paprike - 1 kg, crvene
  • brašno - otprilike ½ šolje, za uvaljati
  • ulje
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 3 čena
  • so - po ukusu, fina, morska
  • paradajz - 1 kg /4 srednje veličine/
  • šećer - 1/2 kašičice
  • peršun - 1/3 vezice
  • sir
* merne jedinice

Način pripreme

Rernu sam zagrejala na 220 stepeni. Paprike sam oprala, posušila i poređala u veliki pleh od šporeta, koji sam prethodno pokrila papirom za pečenje. Stavila sam ih da se peku u potpunosti zagrejanoj rerni otprilike 20-30 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Pažljivo sam ih okrenula i pekla još 10-15 minuta. Ispečene paprike sam stavila u šerpu, posute sa malo soli tako što sam u svaki red njih posolila još malo. Tako se najlakše gule. Šerpu sam pokrila folijom za sveže čuvanje i ostavila sam ih da se u potpunosti ohlade.

Zapravo, ispekla sam paprike kasno sinoć i ujutru sam ih ogulila. Ogulila sam ih, dobro uvaljala u brašno i ispržila u tiganju sa uljem koje blago pokriva dno. Pržila sam ih dok nisu postali zlatkaste boje sa obe strane, gotove sam rasporedila na tanjir za serviranje.

Paradajz koji korisim je roze iz bašte i pored toga što je veoma ukusan, lako se guli. I tako, ogulila sam paradajz i izrendala sam ga na krupno rende.

U tiganj u kom se prže paprike, dodala sam još 2 supene kašike ulja /ostalo je i od njihovog prženja/ i stavila sam sitno naseckan luk, beli luk u tankim kriškicama i sitno naseckane drške peršuna tako što sam ih blago posolila.

Nakon otprilike 3-4 minute počeli su da mekšaju i dodala sam paradajz, šećer i posolila sam. S obzirom na to da ovaj tiganj nema poklopac, pokrila sam ga komadićem aluminijumske folije i kuvala sam otprilike 15-20 minuta na 4 od 6 stepeni mog šporeta tako što sam ga s vremana na vreme mešala.

Sos treba da se zgusti, ali ne i previše mnogo. Neki ljudi za zgušnjavaju sa malo brašna, ali nisam mislila da je potrebno da to uradim. Na kraju sam dodala veći deo sitno naseckanog lisnatog dela peršuna i izmešala sam. Zalila sam paprike tako što sam ih blago podigla kako bi spao sos i ispod njih. Kada se blago ohladilo, posula sam sa malo izmrvljenog sira i ostalim peršunom.

Servirala sam sa osmehom i za kratko vreme od bakine gozbe ostale su samo slatke uspomene.

Prijatno sa Bakinom gozbom sa pečenom paprikom!

Ako ćete hraniti više ljuti, pripremite veću količinu paprika i sos paradajz. Mi jedemo samo sa Veskom.

Vreme za zgušnjavanje sos u velikoj meri zavsi od vrse paradajza. Moj je bio mesast, bez, ali ima i vodenkastijih kod kojih je potrebno malo više vremena.

Ako volite paprike u paradajz sosu i sataraš, zaljubićete se u ovaj recept bez mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: