Način pripreme
Istopite kvasac, šećer i 5 supenih kašika brašna u mlakoj vodi i ostavite na toplom da naraste.
Dodajte je nakon toga u posudu sa prosejanim brašnom i solju. Dodajte i 4 supene kašike ulja.
Umesite glatko testo.
Izvadite ga iz posude, pospite radnu površinu sa malo brašna i mesite testo još nekoliko minuta.
Gotovo testo ostavite da nadođe na toplom u nauljenoj posudi pokriveno krpom dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Tepsiju rerne obložite papirom za pečenje, stavite testo i raširite ga rukama. Ponovo pokrijte krpom i ostavite ga da nadođe na nekoliko minuta.
Prstima napravite udubljenja po celoj površini testa, pospite sa 3-4 supene kašike maslinovog ulja.
Fokaču dekorišite čeri paradajzom, čenovima belog luka, maslinama, sturkovima ruzmarina i listovima bosiljka. Pospite origanom i četkicom namažite maslinovim uljem. Pospite solju.
Stavite je da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Ispečenu fokaču sa čeri paradajzom i maslinama blago zalijte malsinovim uljem.
Ovaj hleb sa maslinama je klasika iz italijanske kuhinje.