Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Mekani domaći hleb

Mekani domaći hleb

Potrebitel#317859Potrebitel#317859
Početnik
214
Mekani domaći hleb3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Domaći hleb širi svoju aromu po celoj kuhinji..."

Potrebni sastojci

  • živi kvasac - 1/2 kockice (21 g)
  • topla voda - 600 ml
  • brašno - 1 kg
  • so - 1/2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kockica kvasca se rastvori u toploj vodi bez dizanja i dodaje se u prethodno stavljeno brašno u duboku posudu. Meša se špatulom ili rukom.

Ostavlja se na toplom, pokriveno folijom i krpom, ali da ne bude na promaji, otprilike sat i po vremena.

Kada udvostruči svoju zapreminu, sipamo ga na nabrašnjenu radnu površinu, lagano kratko umesimo i delimo na dva dela.

U dva kalupa podmazana uljem stavljamo dva hlepčića. Ostavljamo ih pokrivene krpom na otprilike 40 minuta dok ne udvostruči svoju zapreminu. Može i u tepsiju sa papirom, tako što postati pljosnatiji.

Zagrevamo rernu na 250 stepeni odozdo i odozgo bez ventilatora, stavljamo oba hlepčića u isto vreme i smanjujemo temepraturu na 200 stepeni.

Hlebove pečemo otprilike 35-40 minuta. Kada ih izvadimo iz rerne, vadimo ih iz kalupa, odozgo poprskamo hladnom vodom i prekrivamo krpom. Ostavljamo na 30 minuta.

Mekani domaći hleb je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: