Način pripreme
Luk se sitno nasecka, šargarepe - na kolutiće. Stavljaju se u šerpu sa zagrejanim uljem i dinstaju se dok ne omekšaju.
Boranija se opere, odseku se krajevi mahuna i seče se na komade.
Stavlja se u šerpu kod ostalih sastojaka zajedno sa tikvicom naseckanom na kockice i otprilike 50 ml vode.
Malo nakon toga se dodaje krompir naseckan na komade.
Janija sa boranijom se periodično meša. Dodaju se aleva paprika, brašno, pasirani ili naseckani paradajz i sipa se voda.
Boranija se začinjava solju i sa malo šećera (za balans kiselosti paradajza).
Ostavlja se da se krčka na slaboj ringli dok boranija i krompir ne uzavru.
Malo pre nego što posna janija bude gotova, dodaju se istucani čenovi belog luka, a na kraju - sitno naseckana mirođija.
Boranija sa krompirom u šerpi je posno jelo sa dahom omiljenih leta na selu.