Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Janija»Boranija sa krompirom u šerpi

Boranija sa krompirom u šerpi

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Boranija sa krompirom u šerpi
Fotografije: Albena Asenova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Jednostavno jelo sa dahom omiljenih leta na selu - krompirići i boranija sa malo mirođije i komadom belog hleba"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • šargarepe - 1 komad
  • boranija - 400 g
  • tikvice - pola
  • krompir - 5 komada
  • aleva paprika - 1/2 supene kašike
  • paradajz - 1 šolja, pasirani
  • so
  • šećer - 1/4 kašičice
  • ulje - 5 supenih kašika
  • beli luk - 3 čena
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se sitno nasecka, šargarepe - na kolutiće. Stavljaju se u šerpu sa zagrejanim uljem i dinstaju se dok ne omekšaju.

Boranija se opere, odseku se krajevi mahuna i seče se na komade.

Stavlja se u šerpu kod ostalih sastojaka zajedno sa tikvicom naseckanom na kockice i otprilike 50 ml vode.

Malo nakon toga se dodaje krompir naseckan na komade.

Janija sa boranijom se periodično meša. Dodaju se aleva paprika, brašno, pasirani ili naseckani paradajz i sipa se voda.

Boranija se začinjava solju i sa malo šećera (za balans kiselosti paradajza).

Ostavlja se da se krčka na slaboj ringli dok boranija i krompir ne uzavru.

Malo pre nego što posna janija bude gotova, dodaju se istucani čenovi belog luka, a na kraju - sitno naseckana mirođija.

Boranija sa krompirom u šerpi je posno jelo sa dahom omiljenih leta na selu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: