Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Slana pogača sa kiselim mlekom

Slana pogača sa kiselim mlekom

Slana pogača sa kiselim mlekom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Ova slana pogača sa kiselim mlekom je prava kraljica trpeze. Sa ili bez povoda - uvek vredi da je napravite."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanceta
  • topla voda - 200 ml
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • suvi kvasac - 1 pakovanje
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 700 g
  • još
  • sir - 150 g, namrvljen
  • susam
  • seme maka
  • mast - za mazanje, ulje ili maslac
* merne jedinice

Način pripreme

Pogača sa susamom, koja okuplja ljude oko stola.

Sipajte kvasac i šećer u toplu vodu, dodajte 2-3 kašike brašna i ostavite da naraste.

Zamesi se srednje tvrdo testo sa preostalim sastojcima i osavite da raste na toplom 40 minuta.

Gotovo testo se podeli na 3 dela. Prva dva se razvijaju u pravougaone kore, mažu se masnoćom i posipaju sirom.

Uvija se u rolat i rukama se razvija da se blago izduži. Stavlja se do zidova posude prečnika 30 cm preko papira za pečenje.

Stavljate i drugi rolat, tako da se oformi veliki krug.

Poslednje, treće testo razvijate u veliki pravougaonik, od sredine na dole, ali ne do kraja, isecite na lente.

Celi deo namaite uljem i pospite sirom.

Uvijte rolat, odsecite kraj za sredinu posude i stavite je kao drugi krug u posudu lentama na gore.

Ostavite da odstoji 20 minuta, namažite umućenim žumancem, kašikom ulja i kašičicom kiselog mleka.

Nožem isecite i spoljašnje krugove na lente. Pospite semenkama i pecite pogaču u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 35-40 minuta, a krajevi se pokrivaju folijom da ne pregori.

Izvadite, namažite mašću ili maslacem, pokrijte krpom da pogača sa sirom bude mekana.

Ova slana pogača sa kiselim mlekom je prava kraljica trpeze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: