Način pripreme
Zdravo, kuvari!
Zbog našeg dinamičnog života u poslednje vreme odlučila sam da napravim seriju jednostavnih, ukusnih i pre svega korisnih recepata. Za one koji se bave sportom i/ili one koji ne vole da kuvaju, pripemila sam nekoliko zanimljivih odluka.
Svi znamo da je riba bogata omega-3 masnim kiselinama, nezamenjivim aminokiselinama koje naše telo ne može samo da proizvede, ali mali broj nas zna za vitamine i mikroelemente koje nam nosi.
Ovaj recept za pečenu ribu, koliko je jednostavan, toliko i univerzalan za bilo kakvu vrstu ribe.
Imajte u vidu da recept može da bude usavršen za romantičnu večeru ili za goste - sa malo đumbira, lovorovog lista, belog luka u prahu, crnog bibera i dimljene aleve paprike, sa domaće spremljenim krompir pireom.
Evo i kako da ga napravite:
Prvo dobro operite ribu (ukoliko je potrebno, pređite preko njene površine nekoliko puta nožem kako bi spale i sitne krljušti, oštrica noža treba da bude usmerena ka glavi i da se započne od repa ka njoj bez pritiskanja).
Nakon toga uzmite aluminijumsku foliju i rasporedite je po stolu (folija treba da bude 2 puta duža i 2 puta šira od tela ribe.
Foliju naprskam uljem, bez preterivanja i ređam naseckane krugove (kako je prikazano na fotografijama) paradajza, šalota i limuna.
Stavljam prethodno začinjenu ribu (u ovom slučaju gotov začin za ribu, kako bi bilo lakše) i pokrivam istim, ali obrnutim redosledom limunom, paradajzom, šalotom.
Uvijam folijom i stavljam u prethodno zagrejanu rernu na 200°C na 20 minuta.
Nakon tih 20 minuta smanjujem na 150~160°C na 40 minuta ribu u foliji.
E, to je. Brzo, jednostavno i ukusno! Serviramo sa salatom od ostalih proizvoda i kukuruzom po mom ukusu :)
Bon apetit sa mojim receptom za skušu i pastrmku u foliji za početnike!