Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa tikvicama i maskarponeom

Rižoto sa tikvicama i maskarponeom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa tikvicama i maskarponeom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Poslužite ukusni rižoto od tikvica i maskarponea posut listićima parmezana i svaku porciju ukrasite mirisnim listovima svežeg bosiljka."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 300 g
  • maskarpone - 60 g
  • kravlji maslac - 60 g
  • luk - 60 g
  • arborio pirinač - 320 g
  • beli luk - 2 čena
  • bujon - 800 ml, od povrća
  • parmezan - oko 50 g
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • bosiljak - sveže lišće
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice narendajtei ostavite da se ocede.

Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na maslacu otopljenom na umerenoj vatri ( oko 40 g mslaca).

Posle četiri minuta dodajte tikvice i kuvajte dok ne omekšaju.

Sipajte pirinač, bez prethodnog pranja, i mešajte oko tri minuta. Začinite solju i biberom.

Ovde, po želji, možete dodati i oko 100 ml belog vina i mešati dok ne ispari pre nego što pređete na sledeći korak.

Sipajte bujon - vruć i u delovima. Dok Arborio pirinač ne apsorbuje jedan deo tečnosti, nemojte dodavati sledeći. Neprestano mešajte da se iz pirinča oslobodi što više skroba i da rižoto dobije karakterističnu kremastu strukturu.

Kuvanje pirinča ne bi trebalo da prelazi 14 minuta ili onoliko koliko je naznačeno na pakovanju određene sorte. Pored Arborio pirinča, možete koristiti i drugu sortu pirinča pogodnu za rižoto.

Na kraju dodajte maskarpone, malo rendanog parmezana i preostali maslac, kao i još soli i bibera po potrebi.

Mešajte dok se maslac i sir ne istope.

Poslužite ukusni rižoto od tikvica i maskarponea posut listićima parmezana i svaku porciju ukrasite mirisnim listovima svežeg bosiljka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: