Način pripreme
Parmezan sameljemo na prah ili sečemo na ljuspice i ostavljamo za kraj za posipanje.
Pileći ili bujon od povrća ugrevamo na vatri i održavamo toplim do trenutka korišćenja.
Luk šalot sečemo zajedno sa belim lukom i pržimo 2-3 minuta u maslinovom ulju na umerenoj vatri.
Dodajemo tikvicu, neoljuštenu i izrendanu na krupnije. Dinstamo oko minut-dva i onda sipamo arborio pirinač. Pržimo 1 minut uz neprestano mešanje.
Sipamo vino i mešamo još minut.
Stavljamo pola toplog bujona i kuvamo dok ne upije, nakon toga dodajemo preostali dok pirinač i njega ne upije. Jelo mešamo neprestano da se odvoji skrob i da rižoto dobije kremast izgled, a da ne postane gnjecav. Kuvanje ne treba da oduzme više od 13 minuta.
Nakon što bude gotovo, dodajemo maslac i polovinu parmezana da bi bilo kremastije.
Promešamo rižoto sa tikvicama i serviramo odmah posuto preostalim parmezanom i biberom po ukusu.
Dodajemo so samo ako bujon nije bio prethodno slan.
Prijatno!