Način pripreme
Veoma svež i jednostavan za spremanje paj, odgovarajuć za leto. Evo kako ga pravim.
Prvo pripremam koru, mutim 2 jaja sa kašičicom šećera, zapremina čaše 200 ml, dodajem 1 šolju svežeg mleka i 1 1/2 šolje brašna plus 1/3 šolje pšeničnog griza i 1 prašak za pecivo.
Sve se lepo muti i smesa se sipa u tepsiju, namazanu mekim maslacem. Dimenzije tepsije - 30x40 cm.
Pečemo na 180 stepeni sa ventilatorom dok čačkalica ne bude suva!
Tokom pečenja kore, dobro umutim kiselo mleko od 4.5% masti i 400 g kisele pavlake sa 2 šolje šećera u prahu ili dok vama ne bude dovoljno slatko, sok polovine limuna i izrendanu koru celog limuna.
Druga stvar koju radimo za vreme pečenja kore je da karamelizujemo 2 supene kašike šećera, stavljamo karamel na papir za pečenje tako što ga tanko raširimo. U frižideru ili ostavi može da se ohladi.
Kada je kora gotova i blago ohlađena, sečemo na kvadrate i odozgo sipam mlečnu smesu. Vrh posipam izmrvljenim karamelom. I ostaje najteži deo, kolač treba da odstoji minimum 3-4 sata u frižideru kako bi kora mogla da upije sirup iz mleka.
Najbolje je da odstoji jednu noć i da se jede narednog dana.
Paj sa limunom i karamelom je veoma svež!