Način pripreme
Blanširajte brokoli (u ružicama) u posoljenoj vodi zajedno sa šargarepom naseckanom na tanke ivice.
Ocedite povrće i sitno ga naseckajte.
Zagrejte tiganj sa maslacem i malo maslinovog ulja i u njemu propržite jednu glavicu luka, naseckanu na tanke polumesece. Luk treba sporo da se kuva, kako bi se karamelizovao.
Kada je gotov, stavite tikvicu, prethodno izrendanu. Posolite i kuvajte dok lepo ne omekša.
Pomešajte oba povrća sa druga dva (brokolijem i šargarepama). Dodajte u njih 40 g izrendanog kačkavalja i izmešajte. Ja sam koristila sir Maon (Mahón).
Pripremite Bešamel, tako što zagrejete maslinovo ulje na umerenoj vatri dok ne počne da bućka. Sipajte brašno odmah i mešajte otprilike minutu, dve, dok se ne zaprži. Nakon toga sipajte 500 ml mleka uz neprestano mućenje kuhinjskom žicom za mućenje. Začinite solju i kuvajte dok se sos ne zgusti. Na kraju začinite belim biberom i muskatnim oraščićem.
Iskreno rečeno, Bešamel sa maslinovim uljem je sjajan i ni po čemu ne odstupa od originalnog koji se pravi sa maslacem.
Sipajte 1/3 njega u nadev od povrća, izmešajte i dodatno ga začinite origanom, crnim biberom i kuminom (kumin sjajno ide uz brokoli).
Prebacite nadev u špric sa glatkim nastavkom i na ovaj način lako napunite cevi od testenine - kanelone.
Za to vreme izmešajte Bešamel da se ne bi hvatala korica.
Sipajte u njega ostalih 100 ml mleka (ako je mnogo gust, možete da razredite i više). Lepo mutite dok ne postane glatko. Cilj je da sos postane tečan da se ne bi stvrdnuto prilikom pečenja, nego da ostane kremast i lagan, a i da bi pasta mogla lepo da se upije i omekša.
Stavite malo njega na dno tepsije u kojoj ćete peći. Poređajte kanelnoe i pokrijte ostalim Bešamelom.
Pecite kanelone ispod folije na otprilike 25 minuta ili dok testenina ne omekša, nakon toga popspite kačkavaljem (ostalih otprilike 180 g) i dopecite dok se ne dobije blago zlatkasta korica.
Poslužite tople kanelone sa nadevom od brokolija i tikvice sa lepim pićem i uživajte u njima!
Prijatno!