Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Usukana pogača sa kozjim sirom i maslinama

Usukana pogača sa kozjim sirom i maslinama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Usukana pogača sa kozjim sirom i maslinama
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Dobićete jedino komplimente pripremajući ovu usukanu pogaču, zato što je majstorluk da dobiješ takav krajnji rezultat"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 600 g
  • kvasac - 1/2 kockice, svež
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • nadev
  • sir - 200 g (kozji)
  • masline - 10 - 15 komada
  • maslac - 100 g (za premazivanje)
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • voda - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac tako što ga rastvorite u blago zagrejanom mleku zajedno sa šećerom. Pokrijte posudu i ostavite na nekoliko minuta.

U drugu posudu prosejte brašno i so. Napravite udubljenje i dodajte sve sastojke za testo.

Umesite meko testo koje se ne lepi. Namažite ga s malo maslinovog ulja ili ulja i pokrijte streč folijom. Ostavite na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Za to vreme izmrvite sir, a masline očistite od koštice i naseckajte na sitne komade.

Gotovo testo podelite na tri jednaka dela. Svaki razvijte u tanku pravougaonu koru koju namažite mekim maslacem. Na prvu stavite polovinu sira. Na sledeću masline i na poslednju ostali sir.

Poređajte ih jednu na drugu i uvijte u ne mnogo stegnut rolat. Uvijte oba kraja lagano izvlačeći.

Uvijte rolat u puža i stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe na još 20-30 minuta.

Pomešajte odvojena žumanca sa malo vode i namažite usukanu pogaču.

Penjurliju stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Na sredini pečenja stavite list aluminijumske folije da ne bi pregorelo.

Usukana pogača sa kozjim sirom i maslinama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: