Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača s maslinama i sirom

Pogača s maslinama i sirom

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621792k118
Pogača s maslinama i sirom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 2
23/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Masline daju pogači veličanstvenu aromu, kojoj niko ne može da odoli, čak ni oni koji su na dijeti"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml, hladno
  • brašno - 800 g
  • jaja - 2 komada
  • svež kvasac - 25 g
  • ulje - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • crne masline bez koštica - 100 g
  • sir - 150 g
  • maslac za mazanje testa - 150 g
  • za mazanje pogače
  • žumance - 2 komada
  • sveže mleko - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U 4 kašike svežeg mleka stavite izmrvljeni kvasac, šećer i 1 kašičicu brašna. Pokrijte i ostavite da se aktivira. U ostatak mleka stavite jaja, ulje, aktivirani kvasac i promešajte.

U prašnu napravite udubljenje, sipajte smesu i so. Počnite da mesite dok postepeno dodajete brašno. Pokrijte testo i ostavite da duplira obim. U jednu posudu izmrvite sir, a u drugu iseckajte masline.

Nadošlo testo podelite na četiri jednaka dela. U jedan stavite masline i premesite. Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte ga u krug u veličini posude za pečenje u kojoj ćete peći.

Istpopite maslac i namažite ga. Stavite u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje.

Ostatak testa razvijte u tri pravougaonika. Namažite svaki s maslacem, pospite sirom i stavite jedan preko drugog.

Uvijte u rolat i isecite na dva dela po dužini. Uvrnite ga i stavite i njega u posudu za pečenje. Pokrijte i ostavite da opet naraste. Umutite žumanca sa svežim mlekom i namažite naraslu pogaču.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: