Način pripreme
Pripremamo povrće za garnirung tako što naseckamo kisele krastavčiće na kolutiće, operemo zelenu salatu, naseckamo paradajz i luk na krugove. Odvojimo sa strane.
Skuvamo sočivo tako što smo prethodno namočili na otprilike sat vremena u hladnoj vodi. Kuvamo ga dok ne bude polugotovo, pošto će nakon toga proći dodatnu termičku obradu. Kuvamo 20 minua. Ocedimo ga.
Pečurke sitno seckamo, luk i beli luk sitno i pripremamo ih u tiganju na maslinovom ulju 7-8 minuta na srednjoj temperaturi - ideja je da ih ne skuvamo, nego da izvučemo vodu iz njih.
U blenderu pomešamo sočivo sa pečurkama, lukom i belim lukom, dodajemo soja sos, tahini, majčinu dušicu, prezle, čija semenke, crni biber, alevu dimljenu papriku i ako volite slanije, dodajete so po ukusu.
Blendamo dok se ne dobije homogena smesa - dobija se čvrsta, lepljiva smesa.
Gotovu smesu stavljamo u posudu gde čekamo da čija semenke apsorbuju vodu na otpilike desetak minuta. U smesu dodajemo izrendanu 1/2 slatkog krompira i oblikujemo vegetarijanske burgere. Dobijaju se 4 velika burgera /ćufte/.
U zagrejan tiganj sa zagrejanim uljem stavljamo ćufte /burgere/ na otprilike 5 minuta sa svake strane.
Ukusan sos od majoneza pripremamo tako što pomešamo sve sastojke za njega i mešamo dok smesa ne postane homogena.
Pogače možemo lako da zapečemo u rerni kako bi postale hrskave ili ih sečemo na dva dela i na 1 minuticu ih stavljamo u toster na najslabiji stepen.
Sastavljamo ukusan domaći burger tako što donji deo pogače premazujemo sosom od majoneza, na njega ćuftu, povrće odozgo, a sirača sos premazujemo po poklopcu burgera + kisele krastavčiće stavljamo na sos.
Sastavljamo oba dela pogače i naš burger je gotov :)
Serviramo vegetarijanski burger sa ćuftom od sočiva sa omiljenim pivom!
Neka vam je slatko!