Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Burgeri»Vegetarijanski burger sa ćuftama od sočiva

Vegetarijanski burger sa ćuftama od sočiva

MartinMartin
Šegrt
111106
Vegetarijanski burger sa ćuftama od sočiva
Fotografije: Martin
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"E ovaj burger možemo da jedemo svaki dan"

Potrebni sastojci

  • zemičke - 4 komada, za burgere
  • sočivo - 250 g, smeđe
  • pečurke - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 čena
  • prezle - 100 g
  • tahini od kikirikija - 2 supene kašike
  • batat - 1/2 komada
  • čia semenke - 3 supene kašike, s vrha
  • soja sos - 1 supena kašika
  • majčina dušica - 2 - 3 prstohvata
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - prstohvat, dimljena
  • maslinovo ulje
  • Za garniranje
  • zelena salata - 4 lista
  • kiseli krastavčići - 100 g
  • paradajz - 1 komad
  • crveni luk - 1/2 glavice
  • Sos od majoneza
  • majonez - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • senf - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • sirće - 1 supena kašika
  • sirača sos - kupovni
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo povrće za garnirung tako što naseckamo kisele krastavčiće na kolutiće, operemo zelenu salatu, naseckamo paradajz i luk na krugove. Odvojimo sa strane.

Skuvamo sočivo tako što smo prethodno namočili na otprilike sat vremena u hladnoj vodi. Kuvamo ga dok ne bude polugotovo, pošto će nakon toga proći dodatnu termičku obradu. Kuvamo 20 minua. Ocedimo ga.

Pečurke sitno seckamo, luk i beli luk sitno i pripremamo ih u tiganju na maslinovom ulju 7-8 minuta na srednjoj temperaturi - ideja je da ih ne skuvamo, nego da izvučemo vodu iz njih.

U blenderu pomešamo sočivo sa pečurkama, lukom i belim lukom, dodajemo soja sos, tahini, majčinu dušicu, prezle, čija semenke, crni biber, alevu dimljenu papriku i ako volite slanije, dodajete so po ukusu.

Blendamo dok se ne dobije homogena smesa - dobija se čvrsta, lepljiva smesa.

Gotovu smesu stavljamo u posudu gde čekamo da čija semenke apsorbuju vodu na otpilike desetak minuta. U smesu dodajemo izrendanu 1/2 slatkog krompira i oblikujemo vegetarijanske burgere. Dobijaju se 4 velika burgera /ćufte/.

U zagrejan tiganj sa zagrejanim uljem stavljamo ćufte /burgere/ na otprilike 5 minuta sa svake strane.

Ukusan sos od majoneza pripremamo tako što pomešamo sve sastojke za njega i mešamo dok smesa ne postane homogena.

Pogače možemo lako da zapečemo u rerni kako bi postale hrskave ili ih sečemo na dva dela i na 1 minuticu ih stavljamo u toster na najslabiji stepen.

Sastavljamo ukusan domaći burger tako što donji deo pogače premazujemo sosom od majoneza, na njega ćuftu, povrće odozgo, a sirača sos premazujemo po poklopcu burgera + kisele krastavčiće stavljamo na sos.

Sastavljamo oba dela pogače i naš burger je gotov :)

Serviramo vegetarijanski burger sa ćuftom od sočiva sa omiljenim pivom!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: