Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća Supa»Trakijska pileća čorba

Trakijska pileća čorba

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Trakijska pileća čorba
Fotografije: Ivan Katsarov
2 / 5
11/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Autentična trakijska čorba, bogata ukusima i bojama"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 600 g
  • fida - 1 šaka
  • ulje - 4 supene kašike
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 2 komada
  • paškanat - 1 komad
  • celer - 1 kriška (60 g)
  • krompir - 1 komad (srednji)
  • crvene paprike - 1 komad
  • zelene paprike - 1 komad
  • praziluk - 1 struk
  • crni biber - 1 kašičica, zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • peršun - pola vezice
  • so - 2 kašičice
  • kiselo mleko - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • voda - 2 litre
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo povrće i ogulimo šargarepe, paškanat, celer i krompir. Ne bacamo kore, već ćemo ih kuvati zajedno sa pilećim mesom (zato povrće treba da bude dobro oprano). Beli luk se pritiska nožem i gnječi se, nakon toga se guli i ne seče se.

Najukusnija pileća čorba pravi se sa prazulukom. Za razliku od luka on daje jednu veoma delikatnu aristokratsku slatkoću jelu. To je jedna od tajni lepe pileće čorbe - da se pravi sa prazilukom i paškanatom. Naravno, tokom leta nema prazuluka i tada se pravi sa lukom. Treba da očistite struk praziluka i da ga isečete na dva dela. Jedan deo je onaj prema krajnjim perima i on je zeleniji i tvrd, a drugi deo je ka korenu i praziluk je belji i nežan. Zeleni deo se secka na krupne komade i oni se stavljaju u šerpu zajedno sa korama.

Kada se ova čorba spremala sa lukom, jedna polovina se ubacivala cela u šerpu, a druga polovina luka se odvajala za kasnije u receptu.

U šerpu stavljamo pileće meso i sipamo 2 litre hladne vode. Dodajemo beli luk, prazuluk (zeleni deo naseckan na krupne komade) plus 1 kašičica soli, crni biber (može stavljen i zavezan u malu kesicu od gaze), lovorov list i kore šargarepe, paškanata, krompira (kore celera se ne stavljaju).

Šerpu stavljamo na jaku vatri i kada provri, redukujemo vatri i ostavljamo da se krčka poklopljeno. Periodično pomoću kašika skidamo penu koja se formirala i bacamo je.

Dok se pile kuva, rendamo jednu šargarepu na sitno rende i zajedno sa uljem (možete da zamenite maslacem) propržavamo u tiganju. Tako će se masnoća obojiti u žuto-zlatkastu i to će dati prepoznatljivu boju ovoj čorbi.

Nakon 30 minuta kuvanja pileta već se formirala pena. Tada pomoću rešetkaste kašike vadimo kore, prazuluk, lovorov list i crni biber i bacamo ih. Oni su završili svoj posao i dali su aromu bujonu.

Dodajemo propržene šargarepe u ključali bujon.

Sitno seckamo beli deo prazuluka (ili rendamo na sitno rende jednu polovinu luka) i takođe ih dodajemo u bujon zajedno sa celim drškama peršuna. Ovo je tipično za ovo jelo slojevitost ukusa, jer se začini i aromatično korenje stavlja u različitim etapama u toku kulinarskog procesa.

Kuvanja traje još 20 minuta.

Za to vreme pripremamo povrće tako što ga seckamo na male kockice: paškanat, šargarepe, zelenu i crvenu papriku, krompir i celer.

Kada isteče 20 minuta, vadimo drške peršuna i vadimo pileće meseo. I da ne vi uzavirala gola voda u šerpu - dodajemo povrće naseckano na kockice.

Skidamo kožu, meso kidamo na komade željene veličine i vraćamo piletinu u čorbu.

Probamo da vidimo da li je slano i dodajemo još ako je potrebno (obično je potrebno još otprilike 1 kašičica, ali ipak so je po ukusu) i kuvamo čorbu još 10 minuta.

Dodajemo jednu šaku (može i više) fide i kuvamo dok fida ne bude gotova (obično još 7-10 minuta).

Skidamo čorbu sa vatre i ostavljamo je sa otvorenim poklopcem da se blago ohladi.

Za to vreme u velikoj posudi mutimo jedno jaje sa kiselim mlekom.

Kada se čorba blago ohladila (ali ipak da je vruća) pomoću kutlače uzimamo čorbu i u veoma tankom mlazu dodajemo u kiselo mleko sa jajetom i neprestano mešamo metalnom žicom ili viljuškom u jednom smeru. Nakon toga druga kutlača, treća itd. koliko može da stane u posudu (ali barem 3 kutlače). Cilj je da izjednačimo temperature i da se ne preseče hladna zaprška. Nakon toga ponovo u tankom mlazu vraćamo zapršku u čorbu i ponovo neprestano mešamo i u jednom pravcu.

Čobru sa hladnom zaprškom posipamo sitno naseckanim svežim peršunom i ostavljamo je da se odmori, kako bi se ukusi slili u savršenu harmoniju, ali ni u kakvom slučaju ne stavljamo poklopac na šerpu, zato što postoji opasnost da se preseče. Poklopac se stavlja kada se čorba u potpunosti ohladi.

Serviramo Trakijsku pileću čorbu sa limunovim sokom ili sirćetom i možemo da začinimo sveže mlevenim crnim biberom.

Hvala Vam!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: