Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Kaša»Trakijska pileća kaša

Trakijska pileća kaša

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Trakijska pileća kaša
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
11/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Recept za sočnu Trakijsku pileću kašu je iz plovdivskog sela Trud"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 400 g
  • šargarepe - 2 komada
  • paškanat - 1 komad
  • celer - 1 kriška (50 g)
  • praziluk - 1 struk ili 1 glavica luka
  • beli luk - 4 čena
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • lovorov list - 1 komad
  • crni biber - 1 kašičica (zrna)
  • kravlji maslac - 50 g
  • brašno - 4 ili 5 supenih kašika
  • hladna voda - 1.5 ili 2 l
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za Trakijsku pileću kašu je iz Plovdivskog sela Trud.

U šerpu sa hladnom vodom se stavljaju 1 čen belog luka izgnječen nožem, zrna crnog bibera, lovorov list, drške peršuna, šargarepe, paškanat, celer i struk praziluka, krupno naseckan. U njih se dodaje i meso (ja sam koristila 1 pileći batak i malo pilećih grudi), poklapa se i ostavlja se na jakoj vatri da provri.

Kada provri, isključujemo na tihu vatru i ostavljamo da se krčka dok se meso ne skuva. Dobro bi bilo da meso bude sa kožom koja daje mnogo ukusa bujonu.

Kada se meso skuva, vadi se da se ohladi, koža se skida, a meso se kida na niti.

Bujon se procedi, a šargarepe, paškanat i celer se vade u tanjir i dok su topli, gnječe se viljuškom, a nakon toga se vraćaju u bujon.

Baca se samo praziluk, drške peršuna, lovorov list i zrna crnog bibera - oni su već dali svoju aromu.

U šerpi se istopi maslac i u njega se dodaje brašno. Neprestano se meša i sačeka se 2-3 minutice da se proprži dok ne postane blago zlatkasto.

Dodaje se aleva paprika u brašno, energično se meša i sipa se cela količina bujona. Treba brzo da se deluje da aleva paprika ne bi pregorela i pileća kaša da ne bude gorka.

Sve se promeša, dok se brašno ne rastvori i dobije glatka kaša.

Vatra se redukuje, vraća se iskidano meso u kašu, dodaje se istucan u avanu beli luk sa 1 kašičicom soli. Prilikom tucanja belog luka sa solju mnogo bolje se oslobađaju njegove arome, nego ako je izgnječen presom. Ostavlja se sve da se krčka 10 minuta na tihoj vatri.

Seoska kaša se skida sa vatre, posipa se sitno naseckanim svežim peršunom, izmeša se, proba se kako bi se videlo da li je dovoljno slano i po potrebi se dodaje još.

Prilikom posluživanja seoskog jela može da se pospe i sveže mlevenim crnim biberom i da se začini sirćetom po želji.

Hvala Vam i neka vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: