Način pripreme
Ugrejte 100 ml kisele vode i rastopite kvasac i šećer u njoj.
Prosejte brašno, dodajte u njega so i promešajte.
Napravite udubljenje i dodajte smesu sa kvascem.
Pokrijte posudu krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. To je dovoljno vremena da se kvasac aktivira.
Nakon toga dodajte preostalu gaziranu vodu, koja treba da bude na sobnoj temperaturi, ulje i sirće.
Od navedenih sastojaka zamesite meko, glatko i elastično testo koje se ne lepi.
Stavite testo u posudu i pokrijte folijom, ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči.
Vreme nadolaženja zavisi od temperature u prostoriji.
Nakon što nadođe, premesite testo kratko da izbacite vazduh iz nejga i podelite na tri jednaka dela.
Svaki deo razvucite na pravougaonik cebljine oko 3 cm, na brašnom posutoj radnoj površini.
Namažite koru uljem i uvijte u rolat.
Kraj rolata pritisnite prstima po celoj dužini da se ne otvara prilikom pečenja.
Napravite proreze oštrim nožem, potopljenim u brašno, nemojte ići do kraja.
Nakon toga uzmite drveni ražnjić i pritisnite u sredinu svakog parčeta.
Namažite pleh prečnika 30-32 cm uljem i stavite prvi rolat u centar pleha.
Uradite isto i sa preostala dva dela, poređajte ih oko centra.
Pokrijte pogaču folijom i ponovo ostavite da nadođe još 30 minuta.
Nakon toga pažljivo namažite uljem uz pomoć silikonske četke i pospite susamom.
Stavite posnu pogaču da se peče u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, u početku samo na donjem grejalu 10 minuta. Nakon toga uključite gornji grejač i pecite još 30 minuta.
Da bi ostala mekana, pogaču pokrijte pamučnom krpom nakon što je izvadite iz rerne.
Prijatno i budite zdravi!
Posna pogača za zdravlje je gotova.