Posna pogača za slavu

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Posna pogača za slavu
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
7
"Dočekajte praznik kako tradicija nalaže - sa ukusnom posnom pogačom i najbližim ljudima oko vas"

Potrebni sastojci

  • za pogaču
  • brašno - 3 šolje
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • so - 1 kašičica
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • ulje - 6 supenih kašika
  • sirće - 2 supene kašike
  • za ukras
  • brašno - 3 - 4 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • voda - malo
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno dva puta. U posudi pomešajte sodu sa sirćetom. Nakon toga u brašnu napravite udubljenje i sipajte sodu. Dodajte preostale navedene sastojke. Nakon toga zamesite meko testo.

Gotovo testo ostavite sa strane na toplom da odstoji 10-20 minuta. Nakon što testo odstoji, oblikujte pogaču namazanim rukama.

Za ukras pogače napravite testo od brašna, soli i vode. Zamešeno testo od ovih sastojaka ostaje belo nakon pečenje. Od ovog testa pravite ukras po izboru.

Pogaču namažite samo uljem, ukras od belog testa ne mažite.

Sa strane izbušite viljuškom da ne pukne.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta.

Proverite čačkalicom za zube da li je pogača sa sodom gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: