Način pripreme
Kelerabu operite, oljuštite i iseckajte na štapiće. Budite oprezni sa ljuštenjem, povrće je prilično žilavo i dosta se teško ljušti.
U duboku posudu pomešajte ulje i začine, pa ih dodajte kelerabi. Promešajte i ostavite da se začini deset minuta.
Zatim poređajte komade na pleh.
Povrće pecite na 200 stepeni dok ne bude gotovo.
Kelaraba pečena u rerni može se jesti sama ili kao prilog mesu. A takođe uz posnu krem supu od povrća, kakvu smo danas pripremili.
Keleraba - ovo malo poznato jesenje povrće, ima dostojno mesto na našem stolu. Ne samo zbog visokog sadržaja raznih vitamina i minerala, već i zbog dijetalnih svojstava i malo kalorija.
Kelaraba je izuzetno bogata vitaminom C, vitaminom A1, folnom kiselinom, kao i vitaminima B1, B2 i B6.
Zeleno povrće u obliku kruške sadrži i vlakna (oko 3, 6 g), koja su toliko neophodna za sprovođenje vitalnih funkcija creva i crevne peristaltike.
Koristi se sirova, u vitaminskim salatama, kuvana, u supama ili pečena, gde može uspešno da zameni krompir.