Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Kaša»Trakijska kaša od pasulja

Trakijska kaša od pasulja

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Trakijska kaša od pasulja
Fotografije: Ivan Katsarov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
4
"Trakijska kaša od pasulja - tradicionalni domaći recept koji drugi mogu samo da kopiraju, ali ipak neće biti tako ukusan"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 400 g
  • lovorov list - 3 komada
  • sušene crvene paprike - 3 ili 4 komada
  • ljute paprike - suve
  • praziluk - 2 struka
  • orasi - 200 g
  • piskavica - 1 kašika i više po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept je veoma star iz sela Trud pored Plovdiva u Bugarskoj, a tamo ga obično zovu kaša od belog pasulja ili zgnječeni pasulj.

1. Pasulj se prethodno veče potopi u vodu.

2. Ujutru operite pasulj pod mlazom vode i stavite u šerpu HLADNE vode da provri. Ne dodajte so, ne dodajte sodu. Samo pasulj i hladna voda!

3. Pasulj se kuva 10 minuta nakon što voda proključa, a zatim se procedi da bi se voda koja prdi promenila.

4. Sipa se vrela voda (baka je stavljala drugi lonac na šporet da se zagreje voda) i pošto provri sačeka se 20 minuta i ponovo procedi da se izbaci „voda koja prdi“.

5. Ponovo prelijte vrelom vodom, stavite lovorov list i skuvajte pasulj do kraja, NE solite. Pred kraj kuvanja u ključalu vodu na kratko dodajte suve crvene paprike.

Kad se pasulj skuva, ocedite ga, ali ostavite 300 - 400 ml vode.

6. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte sa malo masnoće u drugom loncu, dodajući preostala dva lovorova lista.

7. Kada je praziluk omekšao, dodajte vodu odvojenu od pasulja, sam kuvan pasulj i nožem ostrugan mesnati deo paprike, kao i piskavicu. Sve izmešajte i ostavite da se krčka 5-10 minuta.

8. Posle toga pasulj se izgnječi, ali ne sasvim u pire, jer treba da ostanu i krupniji komadi.

9. Dodajte izmrvljene orahe, sve promešajte i sklonite sa ringle.

10. Poslužite uz posipanje mrvljenom suvom ljutom paprikom tucana ljuta paprika i malo vlašca za raskoš). Služi se saturšijom, najbolje sa popovskom turšijom, za koju možete pronaći recept.

Ne morate da svaki put potapate i kuvate pasulj i da mu menjate dve vode. Uzmite kuvani pasulj u konzervi i štedite vreme. Recept za kašu direktno počnite tako što izdinstate praziluk sa lovorovim listom, sipajte ključalu vodu iz bokala (u ovu vodu prvo potopite suve paprike malo), dodajte pasulj, sve izgnječite, dodajte piskavicu, soli i oraha i za maksimalno 20 minuta sve je spremno.

DA LI STE ZNALI DA...

U gruzijskoj kuhinji postoji recept za pasulj u zemljanom loncu (Lobio nigvzit), koji je upadljivo blizak trakijskom pire pasulju ili trakijskoj kaši od pasulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: