Način pripreme
Prepolovite karfiol na ružice i ubacite ih u ključalu vodu na otprilike 10 minuta ili dok ne omekša. Ne treba da bude prekuvan i da se raspada. Kada je gotov, dobro ga ocedite od vode i ostavite da se malo ohladi.
Veoma sitno naseckajte bademe i orahe. Takođe, možete ih samleti u blenderu, ali pazite da se ne pretvore u pastu.
Pripremite testo za slani kolač tako što umutite jaja sa solju i nakon toga dodajte mleko i ulje. Stavite prosejano brašno sa praškom za pecivo u delovima, a na kraju dodajte crni biber, izrendane sireve i orašaste plodove.
Izmešajte i sipajte smesu u kalup za kolač zapremine 1.5 l. prethodno podmazan.
Izravnajte odozgo i stavite ružice karfiola pritiskajući kako bi potonuli u testo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
Kada je slani kolač gotov, ostavite ga u kalupu na 10 minuta, pre nego što izvadite i prebacite na poslužavnik.
Možete konzumirati kolač sa karfiolom dok je topao!
*Jesenji slani kolač se boji zbog oraha i badema (u mom slučaju su bili neoljušteni) što je dobro došlo prilikom sečenja kako bi se videle i pokazale lepe ružice karfiola.
Prijatno sa mojim slanim kolačem sa karfiolom!
Komentari