Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Pide»Pide sa spanaćem i sirevima

Pide sa spanaćem i sirevima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Pide sa spanaćem i sirevima7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Koji je vaš omiljeni nadev za pide? Izaberite spanać i sir, uvek će biti ukusno."

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, pšenično, tip 500
  • integralno brašno - 200 g, od spelte
  • kvasac - 20 g, svež ili 7 g suvog
  • voda - 250 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • nadev
  • spanać - 150 g
  • sir - 150 g
  • mocarela - 100 g
  • kačkavalj - 100 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i sveže mleko do telesne temperature i u njima rastvorite kvasac, šećer i 2-3 supene kašike belog brašna. Izmešajte i posudu pokrijte krpom na 10 minuta dok se na površini ne formiraju mehurići.

Prosejte obe vrste brašna i dodajte u njih so. Izmešajte i oblikujte udubljenje. Ako ne volite ili nemate integralno brašno, možete napraviti pide samo sa belim pšeničnim brašnom.

U smesu sa brašnom i kvascem dodajte i ulje i umesite meko testo koje se ne lepi.

Po potrebi dodajte još malo brašna.

Oblikujte testo u loptu i stavite ga u posudu, pokriveno streč folijom ili krpom.

Ostavite da nadođe na otprilike 40 minuta dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Za to vreme napravite nadev.

Ako koristite svež spanać prvo ga blanširajte u ključaloj vodi na nekoliko minuta, nakon čega ga ocedite i naseckajte.

Možete koristiti i zamrznuti spanać kog prvo odmrznite i iscedite višak vode.

U spanać dodajte jaja, kiselo mleko, krupno izmrvljeni sir i izrendani kačkavalj i mocarelu. Ja sam stavila i nekoliko kašika izrendanog parmezana, ali ovo nije obavezno.

Sve izmešajte.

Čim je testo udvostručilo svoju zapreminu, premesite ga na kratko i podelite na 6 jednakih delova.

Oblikujte ih u loptice i svaku razvijte u tanku elipsu.

U centar svakog stavite po 2 kašike nadeva. Presavijte krajeve ka unutra i pričvrstite svaki kraj.

Poređajte svaki pide u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite ponovo da nadođu na još 20 minuta.

Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.

Pre nego što stavite da se peku stranice svakog pidea namažite žumancem, pomešanim sa malo vode.

Pecite u zagrejanoj rerni otprilike 25 minuta.

Prijatno sa mojim pideima sa spanaćem i sirevima!

Ovaj recept, inspirisan turskom kuhinjom je bez mesa. Ali ukoliko ste ljubitelji klasike, možete da pripremite još i pide sa mlevenim mesom i lahmadžun.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: