Način pripreme
Za marmeladu borovnice i maline se stavljaju u šerpu zajedno sa šećerom i limunom. Ostavlja se da provri i kada voće omekša, gnječi se viljuškom ili presom za krompir. Ostavlja se na tihoj vatri još 5-8 minuta ili dok se marmelada ne smanji do ⅓. Skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi tako što će se tada još zgustiti.
U posudi se muti istopljeni maslac sa kiselim mlekom, jajima, šećerom i vanilom. Dodaju se brašno, soda, prašak za pecivo i so. Od slatke pavlake se odvaja ½ šolje. Meša se smesa dok se dobro ne pomešaju svi sastojci, nakon čega se polako dodaje pavlaka i mleko uz neprestano mešanje.
U nauljenu i nabrašnjenu tepsiju ili obloženu papirom za pečnje se sipa smesa. Otprilike ½ - ¾marmelade se dodaje u smesu pomoću kašike.
Nožem ili čačkalicom za zube se lagano meša u različitim stranama kako bi se rasporedilo i da postane šareno. Po želji na mesta za domaći preliveni kolač se stavlja i nekoliko celih plodova.
Voćni kolač se preče u zagrejanoj rerni na 170 °C dok čačkalica za zube ne bude suva. Kada je gotov, vadi se i ostavlja se da se u potpunosti ohladi.
Za prelivanje se ocedi sok ½ limuna i pomeša se sa 1 supenom kašikom šećera. Meša se dok se šećer u potpunosti ne istopi. Pomoću kašike se zaliva kolač.
Ostala pavlaka se muti i premazuje se odozgo. Na nju na mestima se raspoređuje ostala marmelada i ponovo nožem ili čačkalicom za zube se lagano muti.
Ovaj preliveni kolač sa borovnicama i malinama je vrh!