Način pripreme
Ovi ukusni kolačići iz detinjstva se spremaju tako što:
1 jaje mutim sa šoljicom šećera, kesicom vanilinog šećera, 3 kašike istopljene masti i tri ulja, tri kašike kiselog mleka, kesicom praška za pecivo sa brašnom dok se ne dobije meko testo.
Prave se kuglice koje se peku, hlade i izdube. Sa mrvicama i slatkom, sa malo mekog maslaca, izmešano, marmeladom ili čokoladom, u nju ne stavljam maslac, se pune i slepljuju po dve.
U sirup sa crvenom bojom se umaču sa jedne strane i u žuti sa druge strane, uvaljaju se u kristal krupni šećer, moj nije bio mnogo krupan i na mestima se lepi, što ne smeta.
Moj sok je iz kesice, napitak na rastvaranje, ali može da se koristi čak i kompot, a takođe i sirup obojen prehrambenom bojom.
Što duže stoje slatke breskvice, to budu mekše. Zato možemo da ih napravimo nedelju dana pre praznika!
Od ove doze se dobija 60 komada gotovih retro breskvica.