Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Domaće slatke krofne

Domaće slatke krofne

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Domaće slatke krofne
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Zar krofne nisu domaće, uopšte ih nemojte hvaliti"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 600 g
  • suvi kvasac - 11 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 260 ml
  • maslac - 100 g, istopljeni
  • so - 1/2 kašičice, ravna
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica (8 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Testo pracim tako što u kuhinjski robot stavljam sve sastojke i tamo umesim lepo i elastično testo - desetak minuta.

Nakon toga pokrivam testo u posudi i ostavljam ga na toplom da lepo nadođe otprilike sat vremena.

Kada je gotovo, lagano ga premesim sa brašnom. Razvijam ga u kor debljine otprilike 1 cm. Kalupom sečem krugove.

U sredini svakog kruga dodatkom za špric takođe sečem kružiće.

Naizmenično slažem dobijene kružiće i kuglice u blago nabrašnjenu tepsiju.

Kada su gotovi, pokrivam ih krpom i sačekm da blago nadođu na još 30 minuta.

Nakon toga u kaseroli sa barem jedan, dva prsta ulja ih pržim sa obe strane.

Stavljam u kaserolu po 3 komada kružića, zato što prilikom pečenja nabubre.

Tako nakon toga pržim i male kuglice - dva puta.

Tople ih uvaljam u fini kristal šećer.

Ali može da se istopi čokolada sa malo maslaca i da se umoče krofne u nju.

A odozgo da se posipaju čokoladnim mrvicama ili drugom sličnom dekoracijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: