Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Moje slatke krofne

Moje slatke krofne

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Moje slatke krofne
Fotografije: Veca
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Savršene krofne za početak dana - prijatno!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 700 g
  • mleko - 300 ml
  • svež kvasac - 25 g
  • šećer - 6 kašika
  • žumanca - 3 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • svinjska mast - 2 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • rakija - 1 kašika
  • Za prženje
  • ulje - po potrebi
  • Za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera, izmešati i ostavitj da odstoji 5 minuta.

U zasebnoj činiji, ručnom žicom za mućenje, umutiti žumanca, 5 kašika šećera, vanilin šećer.

U dublju posudu usuti brašno, dodati nadošli kvasac, razmućenu smesu sa žumancima, dodati rakiju, otopljenu svinjsku mast, posoliti i zamesiti mekše testo.

Prekriti providnom prjianjajućom folijom i ostaviti da naraste.

Nadošlo testo prvo premesiti pouljenim rukama, a zatim premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Testo razviti oklagijom u veliki krug. Okruglom modlom (ili čašom) vaditi krofne. Poređati ih na čistu kuhinjsku krpu, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.

Pržiti na zagrejanom ulju - deo koji je bio prekriven krpom spuštati u zagrejano ulje, poklopiti i pržiti dok ne porumene. Otklopiti šerpu, okrenuti drugu stranu, pa i nju pržitu dok ne porumeni, ali ne poklapati.

Odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.

Još dok su vruće, krofne posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.

Napomena: Rakija se stavlja kako krofne, tokom prženja, ne bi upile isuviše masnoće. Probajte, predivnog su ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: