Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Božićna pogača sa ukrasom

Božićna pogača sa ukrasom

Zlatina JelyazkovaZlatina Jelyazkova
Pomoćnik kuvara
458600
Božićna pogača sa ukrasom
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Susretnite Božić uz ovu sjajnu božićnu pogaču sa ukrasom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 500 mml
  • voda - 150 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • kvasac - polovina kocke
  • maslac - 50 g
  • jaja - 1 komad + 1 žumance
  • ulje - za mazanje posude za pečenje
  • Za ukras
  • voda - 150 ml
  • brašno - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pravi se udubljenje od prosejanog brašna. Kvasac se rastvara sa šećerom i solju.

Sveže mleko se zagreva i dodaje se maslac u njega. U brašno se dodaju jaje, rastvoren kvasac i sveže mleko dok ne postane lepljiva kaša.

Ako je potrebno dodaje se i voda i dodaje se postepeno brašno ou posude dok se ne stvori testo. Ostavlja se da naraste.

Posuda se maže uljem i ostavlja se još jednom da naraste nakon što se formira pogača.

Za ukras se mešaju voda i brašno da budu kao testo.

Nakon što je ukras napravljen pogača se maže žumancem.

Peče se 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Božićna pogača sa ukrasom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: